Валентин Златев в контраатака: Кметът на Ботевград е олигарх

Валентин Златев, БГНЕС

Бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев публично защити баща си Васил и неговия ВЕЦ "Бебреш", който бе посочен като една от причините за източения язовир на Ботевград. Златев обясни, че организирана престъпна група е действала на територията на община Ботевград в продължение на поне три години. По думите му "групата е присвоявала парите, плащани от гражданите за ВиК услуги". Той нарече кмета на Ботевград Иван Гавалюгов - "олигарх"

По-рано Гавалюгов посочи ВЕЦ "Бебреш" като една от причините за липсата на вода в язовир "Бебреш", от който градът се снабдява. Прокуратурата започна проверка.

Пред бТВ Валентин Златев обясни, че разполага с документи, че местното ВиК дружество отчита използването на 2.5 милиона кубика вода, а от населението на общината се събират пари за 9 млн. куб. Това ставало със знанието на кмета.

"Излиза, че само 10% от населението на Ботевград плаща вода по сметки, а това не е така. Действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода, а плаща на държавата за 2 млн. (кубика) и останалите пари са присвоени за лично облагодетелстване. Минимум от 2016 г съществува тази схема. Вече са образувани две наказателни дела, които са установили изтичане на пари в брой и през фиктивни договори за резервни части и неправомерни средства за лично облагодетелстване", каза Златев пред бТВ.

Той поставя въпроса кой е решил да разруши 28 източника за водохващания на територията на общината и кой е разрешил язовир "Бебреш" да стане единствен източник на вода, която се доставяла непречистена до хората в общината.

"Басейновата дирекция сезира районната прокуратура нееднократно като казва, че водата от язовира се подава към населението без да се пречиства, последният сигнал е от 27 юни 2019 г. и това е престъпление по Наказателния кодекс", добави Златев.

Златев цитира констативни протоколи, че тръбата, изградена да снабдява града при аварийни нужди, никога не е работила. Другият проблем, цитиран от него, е, че към тръбата за поливане през 2016 г. са установени 8 нелегални байпаса, които през 2019 г. вече са станали 18.Той отрече твърденията на кмета, че вецът има принос към намаляването на нивото на водата.

"Вецът не е работил. За 14 дни е пуснат за профилактика", каза Златев и добави, че електроцентралата е похарчила 800 хил. куб. м вода - незначително количество спрямо 15 млн. куб. м обем на язовира.

"Абсурдно е да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни. Твърдя, че няма нарушение. Това не може да бъде причина за намалялото количество вода", каза Златев.

Според бившият петролен бос кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е "олигарх", защото в качеството си на кмет е подписвал заповеди в полза на собствените си дружества и медии. Сегашният кмет е на тази позиция от 2015 година. Преди това той бе два мандата общински съветник и член на управата на местния баскетболен клуб "Балакн". Иван Гавалюгов е бивш баскетболист

Споделяне

Още по темата

Още от България