Валентин Златев вече няма нищо общо с "Лукойл"

Валентин Златев вече няма нищо общо с "Лукойл"

Дългогодишният управител на "Лукойл България" Валентин Златев, който миналата година бе понижен до председател на контролния съвет на петролната компания, напълно се е разделил с нея и е излязъл от всички органи, в които е участвал. Това става след повече от 20 години работа за руската компания в България,

От 10 август Валентин Златев не е част от Надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", където бе зам.-председател, сочи справка в Търговския регистър, а от пресцентъра на "Лукойл България" са съобщили за бТВ, че той вече не оглавява и контролния ѝ съвет.

Твърди се, че Златев сам е поискал да се оттегли от двата поста. На мястото му в бургаската рафинерия е назначен руснакът Андрей Тихонов. Кой поема контролния съвет не се посочва.

Златев не отговаря на телефонните повиквания. Не е ясно с какво ще се занимава сега.

Разклащането на позициите на Златев дойде през април 2019 г., когато изненадващо бе отстранен като управител на "Лукойл България". Компанията се опита да представи назначението му в контролния съвет като повишение, а така и не даде обяснения за смяната му с Булат Субаев, който явно трябваше да придаде по-западен облик на компанията.

Златев, който дълги години беше приближен на премиера Бойко Борисов, а свързани с него фирми неизменно печелеха крупни страителни поръчки, в края на юни 2020 г. бе разпитан в спецпрокуратурата. Той така и не обясни за какво е давал показания, но се яви пред прокурор Генка Брезашка, която наблюдава делото срещу бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци.

"Познавам братя Бобокови и Красимир Живков", заяви след края на разпита Златев. Той отказа да отговаря на повече въпроси с обяснението, че не може да изнася информация и това е "приоритет на прокуратурата".

Малко по-късно стана ясно, че прокуратурата разследва и концесията на пристанището Росенец от "Лукойл".

През юни т.г. ГЕРБ се закани да прави комисия в парламента, която да разследва прехода и да отговори на въпроса "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени с кадрите на ДС, защото те бяха в основата на целия криминален преход".

Комисията така и не бе създадена, а името на Златев повече не бе споменато от ГЕРБ, вероятно защото в партията са се сетили, че бившият шеф на "Лукойл" бе много близък с Борисов.

Преди две седмици стана ясно, че през септември отваря врати хотел "Хаят" в София, който е изграден от българската "Тера тур сервиз" с управител Васил Златев - баща на бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. За "Тера тур сервиз" това е петият им хотел, след като Златев построи 4 по морето (два в Обзор и по един в Слънчев бряг и Свети Влас), има и един в родния му град Правец. Всички тези обекти са под чуждия бранд RIU.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес