Валери Сименов обвини медии в "сталинистко заклеймяване" и ги заплаши със съд, ако не се извинят

Вицепремиерът се смята за оклеветен с изрязани от контекста думи по случая със заплахите към Виктор Николаев

Валери Сименов обвини медии в "сталинистко заклеймяване" и ги заплаши със съд, ако не се извинят

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за жертва на ”сталинистко заклеймяване” от национални медии и ”скърцащи със злоба журналистки”, обвинявайки ги, че водят "мащабна организирана клеветническа кампания" срещу него и им даде срок от 24 часа да му се извинят, заплашвайки ги със съд.

В позиция, разпространена от правителствената информационна служба, Симеонов обвинява трите националните телевизии и БНР, че са го оклеветили с изрязани от контекста думи и не са отразили мнението му по случая със заплахите към журналиста Виктор Николаев.

Ето пълния текст на позицията на Валери Симеонов:


За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и "порции на властта" – каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.


Повод за горното е участието ми в "Тази сутрин" на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.


Това се случва за втори път. В началото на мандата ми, в. "Сега" ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. "Сега", освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички "прогресивни" клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.


Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и "оправдавам", както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение – основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.


И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери – свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.


Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.


Давам срок за извинение 24 ч.

Преди ден в сутрешния блок на Нова телевизия Симеонов направи забележка на водещия Виктор Николаев, като се обърна към него с думите: "Нека не влизаме в жълтини и да превръщаме темата от "Кумгейт" в не знам и аз какво. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие, например, също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам. Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е".
 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?