Валери Сименов: Всеки на някой е роднина

Не било важно дали котаракът е бял, черен или роднина на някого, а дали лови мишки

Валери Сименов: Всеки на някой е роднина

"Всеки на някой е роднина. Да не мислите, че всички хора в провинцията имат капацитет за определени постове." Така вицепремиерът по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов защити роднинските назначения в ГЕРБ пред Нова теливизия.

Скандалът започна от Хасково, след като депутатът от БСП Елена Йончева съобщи, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е принудил кмета Добри Беливанов да назначава негови приятели и роднини на управленски постове.

Добрев нарече близките си "дрийм тийм" и защити кадруването, но подаде оставка като депутат, която не беше приета от колегите му, които го защитиха.

От БСП разкриха още роднински назначения в енрегетиката и в община Габрово, където в общинската фирма "Озеленяване" работи Момчил Дончев, брат на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, както и няколко роднини на кмета от ГЕРБ Таня Христова.

"Опитите за назначаване на хора само с политическа кариера на властови позиции продължава 27 години. За съжаление сега също ги има тези опити", заяви Симеонов относно назначаването на т.нар. "калинки". Той не пожела да уточни кои политически сили и институции има предвид. 

Вицепремиерът заяви, че превръщането на държавата в "пансион за калинки" е изключително вредно, защото не могат да се създават качествени кадри. 

Той обаче разграничи тези назначения от т.нар.  "Кумгейт", в който според него са атакувани именно качествени кадри. 

"Едно е някой, който си е подпирал главата в партийната централа да го направиш зам.-министър, а съвсем друго е когато твой роднина е извървял своето професионално развитие, има опит и е отличен за работата си, а после напуска", заяви Симеонов. 

"Не може две седмици да се занимаваме с претоплената манджа "Кумгейт" и да превъзбуждаме обществото с такива низки страсти. Не трябва да съдим хората по това дали са роднини на някого, а по това дали вършат работа", каза вицепремиерът.

Той препрати към китайска мъдрост: "Не е важно дали котаракът е бял, черен и дали е роднина на някого, а дали лови мишки"".

"Вижте колежката ви, беше тук, а ето – останахте сам"

"Няма значение кой чичо е, наши или ваши. Нека не влизаме в жълтини, това не е дневният ред на обществото. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие например също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето-останахте си сам", допълни Симеонов.

"България намаля с близо 2 милиона, всеки е нечий роднина. Вие нямате ли роднини - утре, ако съм злонамерен, мога да разработя един "Викторгейт". Така се правят глупавите кампании за нискоинтелигентния електорат", отбеляза Симеонов.

Изместването на вниманието от важните теми

Според вицепремиера по икономическата политика по този начин опозицията целяла да измести вниманието от важните теми. За пример беше дадено увеличението на пенсиите, което по думите на Симеонов е с 24%. 

"Тази, която ги пуска тези лъжи, вече е известна стова, че никога не доказва твърденията си (депутатката от БСП Елена Йончева– бел.ред.). Както стана с границата - лъга, лъга, а като я дадох на прокуратурата, млъкна", каза Симеонов. 

Според вицепремиера разпиляното БСП не може да изкара нито една аргументирана теза срещу управлението. 

Относно роднинските назначения на ГЕРБ  в община Габрово Симеонов попита - "И какво ще направи братът на Томислав Дончев. Той работел нещо в озеленяването, ще изпише ГЕРБ в тревата ли?".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?