Валери Симеонов: Борисов ме изработи за втория лифт, не искам да го виждам

Ангелкова говори едни обширни и напоителни глупотевини, не мога да я коментирам

архивна снимка БГНЕС

Напрежението в управляващата коалиция е видимо, след като вицепремиерът и съпредседател на "Обединените патриоти" (ОП) Валери Симеонов обвини премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че го саботира за втория кабинков лифт в Банско. Той заяви, че не иска да вижда министър-председателя, който го "изработил", имайки предвид оттеглянето на решението за промяна на концесионния договор с фирмата "Юлен" за ползване на част от парка "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско.

Корекцията на ски концесията веднъж бе отложена от Борисов въпреки съпротивата на Валери Симеонов и другия съпредседател на ОП и министър на отбраната Красимир Каракачанов и се очакваше да бъде одобрена на правителственото заседание преди ден, но изненадващо екоминистърът Нено Димов обяви, че решението отново се отлага до приемането на актуализацията на плана за управление на парка, тъй като двата документа било добре да вървят заедно, "за да не се изпусне нещо".

"Не виждам съдействие на Борисов по отношение реализацията на втори лифт. Премиерът компрометира и саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. В програмата за управление пише, че трябва да се развива туризма, да се насърчават инвеститорите, а това са текстове, които не се изпълняват, а саботират“, възмути се Валери Симеонов пред телевизия Би Ай Ти" (BiT) в четвъртък.

"Разбрах, че Борисов е пуснал есемес на Тома Белев (председател на Асоциацията на парковете, част от екокоалицията "За да остане природа в България", която е против промяната както на ски концесията, така и на плана за Пирин, и в сряда организира голям протест в защита на  планината – б.ред.) в 10 ч сутринта, че точката за концесията ще бъде отложена и събралите се на сбирка пред парламента две семейства, тези глупаци, веднага се похвалиха във Фейсбук“, продължи Валери Симеонов.

"Втори лифт няма да има поради несъгласие на Бойко Методиев Борисов. Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на Министерския съвет. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези, дето слушкат и папкат, и искат да си начешат егото!“, продължи гневно Симеонов.

Тъй като промяната в ски концесията бе отложена до приключването на общественото обсъждане на актуализацията на плана за Пирин на 22 декември, има подозрения, че правителството се готви между Коледа и Нова година да прокара двете решения, макар екоминистърът Нено Димов да обясни, че ако има много забележки към промените в плана за управление на парка, позволяващи ски строежи, те трябва да бъдат отразени. Това означава, че документите може да влязат в МС в началото на януари, когато пък ще влезе в сила новият Закон за концесиите. Това според екозащитниците е важно за прекратяване на нарушенията в ски зоната.

"Не искам да го виждам след това изработване, което направи“, каза още Симеонов за премиера Борисов.

"Министър Ангелкова говори едни обширни и напоителни глупотевини относно моето предложение. Не мога да я коментирам“, каза той относно позициите на министъра на туризма, която също обяви, че е за втория кабинков лифт в Банско.

Той коментира и атаките на опозицията и в частност лидера на БСП Корнелия Нинова: "Кой я слуша тая въобще? Това е една жена, която ежедневно доказва прозвището си г-жа Лъжа – нея ли да коментираме?“.

По въпроса за вота на недоверие от БСП и ДПС, той заяви: "Аууу какъв ужас! Нищо няма да направят – ще чакаме до 17 януари, пък тогава да коментираме има ли смисъл този вот“.

Споделяне

Още по темата

Още от България