Оспорваният заместник-министър готов да подаде оставка

Валери Симеонов даде 24-часов ултиматум на правителството

Трусът в управляващата коалиция продължава - Борисов и Реформаторите с късна среща

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

До 24 часа Патриотичният фронт ще реши дали да свали подкрепата си към правителството заради назначението на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той съобщи, че казусът ще бъде обсъден на среща с Бойко Борисов в сряда вечерта, която ще бъде определяща за решението. На нея ще присъства и лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

"Това е поредният опит да решим по един сравнително безболезнен начин въпроса. Но ние държим на нашата позиция и затова търсим решение чрез всички средства", каза Симеонов, като уточни, че няма "търкания" между него и Каракачанов.

Реформаторският блок вече отказа да оттегли назначението на Исмаилов, но той обяви готовност да подаде оставка, ако така ще "спаси" кабинета. От ДПС пък се обявиха в подкрепа на заместник-военния министър, като така наляха допълнителна вода в мелницата на Патриотичния фронт.

На този фон в парламента продължават неофициалните коментари, че Патриотичният фронт използват ситуацията с Исмаилов, за да си издействат други постове.

"Трудното решение" на Патриотите

Собственикът на телевизия СКАТ се обяви срещу назначението на Исмаилов, тъй като е представител на "протурска" по думите му партия - Народна партия "Свобода и достойнство" /НПСД/, която е част от Реформаторския блок.

"Трудно се взема решение за прекратяване на подкрепа, защото то може да доведе до събаряне на правителството и извънредни избори. Това е отговорно решение", коментира Симеонов.

Според него позицията на партията срещу назначението на Орхан Исмаилов не е дискриминационен акт.

"Да сте чули да сме против назначаването на хора с турско-арабски имена, да сте чули да сме казали нещо против Вежди Рашидов, против назначаването на заместник-областен управител на Кърджали? Не. Не ни упреквайте в нещо, в което нямате основание", призова той и допълни, че в НФСБ членували и турци.

"Ние сме за уважаване на етносите. Но този човек не може да бъде там, защото е представител на една протурска партия. Някой направи ли си труда да види, че всичките му текстове във Фейсбук са на турски език?", добави Симеонов.

По думите му, "този човек е позор за Министерството на отбраната".

Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че е нормално назначения, които предизвикват спорове в обществото, да се съгласуват. За предстоящата среща с премиера Бойко Борисов Каракачанов каза, че очаквал да водят нормален разговор.

Корман Исмаилов: Няма да направим компромис

В сряда председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" /НПСД/ Корман Исмаилов, каза, че НПСД не е "партия, която прави компромис с кадрите, с политиците, с тяхната подготовка, квалификация и възможности".

"Управлението е отговорна работа и не бихме си позволили този лукс, добави Корман Исмаилов.

Той определи като абсурдни обвиненията, че НПСД е протурска партия.

Орхан Исмаилов е български гражданин с абсолютно всички права и качества за такъв пост. Нито е членувал в ДПС, нито в НПСД, беше водач на листата на Реформаторския блок в Търговище и се представи много добре, добави Корман Исмаилов.

Някой не харесва минаретата, друг- синагогите, трети - късите подстрижки, не може с всеки да се съобразяваме, посочи той.

Исмаилов готов с оставка

Самият Орхан Исмаилов каза, че би си подал оставката, ако от това зависи съдбата на правителството.

"България в момента има нужда от стабилно правителство и кабинет, трябва да се направят реформи. Аз не се чувствам чак толкова значим и важен фактор, че да разтърсим държавата", каза Исмаилов пред БНР.

Той каза още, че никога не е членувал в партия, а номинацията му е дошла лично от военния министър Николай Ненчев.

"Никога не съм членувал в дадена политическа партия или сила. И към момента не членувам в нито една от партиите във и извън парламента. Хората, които са на високите етажи във властта, естествено че винаги очакват някакви такива удари. Мен това не ме притеснява. Аз гледам професионално на нещата. Аз съм над тези неща. Мен постовете не са ме интересували чак толкова много през този период от време, когато съм ги заемал. Аз съм човек, който държи на себе си и държи на професионализма си. От тук нататък решение не е от моята компетенция. За мен не е никакъв проблем да си подам оставката", каза Исмаилов.

Той коментира още, че от Патриотичния фронт използват ситуацията. "Аз мога да предполагам много неща, но не разполагам. Буди съмнение фактът, че аз съм назначен отпреди една седмица, 10 дни, а те чак сега се осъзнаха да вдигат шум. Едва ли не аз станах най-важният фактор в държавата. Ако с това ще се оправи държавата, аз съм готов на всичко. Но това не е принципно. Няма логика в техните съждения", каза Исмаилов.

Той добави, че не е очаквал подкрепа от ДПС и подчерта, че при избора на човек за даден пост трябва да се гледат качествата и професионализма му.
"Аз мисля, че ще си използвам конституционно установените права и ще си търся правата в съда. Доколкото разбирам г-н Симеонов ме е нарекъл едва ли не турски агент. Знаете ли, че аз в Турция съм ходил два пъти", каза Исмаилов.

Оттеглянето на Исмаилов опасно за националната сигурност

Военният министър Николай Ненчев коментира от своя страна, че няма нито едно основание да освободи Орхан Исмаилов.

Според него решение в тази посока, взето под натиск, може и да е опасно за националната сигурност, защото застрашава етническия мир.

Ненчев каза още, че няма сигнал от нито една служба, че Исмаилов е турски агент, както твърди лидерът на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов.

ДПС даде подкрепа за Исмаилов

Преди това депутатите от ДПС осъдиха ултимативните призиви за оттегляне на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов.

"Не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз, и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан
Исмаилов", заявиха депутатите от ДПС в позиция на партията

Според тях е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков или културен характер да се представят като политическа демаркационна линия в обществото. "Това не само е несправедлив и неморален акт, това е категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими със съвременното европейско гражданско общество", смятат от ДПС.

"Убедени сме, че несистемният и националпопулистически профил на Патриотичния фронт ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция чрез подобен род антидемократични попълзновения", се посочва в декларацията.

От Движението напомнят на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценностти и основни права и свободи в името на ефимерен коалиционен комфорт би се стигнало неминуемо до загуба на проевропейска идентичност и компрометиране на европейски стандарти и демократични норми.

Корман Исмаилов коментира, че не е изненадан от декларацията на ДПС в защита на назначения заместник-министър на отбраната.

"Факт е, че ДПС са в политическа изолация и при всяка възможностте ще се опитват да излязат от нея, но намесата им е адекватна", коментира Корман Исмаилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?