Валери Симеонов донесе от Задунаевка бастуна на даскал Ботьо Петков

Сн.: БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов представи официално в Министерския съвет автентичния бастун на даскал Ботьо Петков, донесен след визитата в Украйна. Бастунът на бащата на Христо Ботев е изработен от абаносово дърво и е в изключително добро състояние. "Имахме високата чест да пренесем бастуна и предстои да бъде предоставен на музея в Калофер", каза във вторник Симеонов на нарочна пресконференция в МС.

Той заяви още, че до няколко месеца къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка, ще бъде дарена на България

Датата, на която Христо Ботев започва учителството си по български език и пристига в село Задунаевка, е 29 август 1866 г., на днешния ден. Едно щастливо съвпадение, отбеляза още вицепремиерът.

По думите му генералният консул в Одеса - Димитър Тучков, със свои средства е закупил къщата в Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и в която е спал Георги С. Раковски.

"Била е в полусъборено състояние, той я купува с лични средства, а не с държавни. Възстановява я и буквално след няколко месеца той ще я дари на българската държава. Има и такива хора", подчерта Симеонов. Той показа и икона, която им е била дарена в молдовското село Твърдица от църквата "Св. Петка".

"Тя е осветена и е специално дарение за Министерския съвет", отбеляза Валери Симеонов.

Бастунът е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ,заяви той.

Автентичният бастун на даскал Ботьо Петков беше получен по време на посещението на водената от Симеонов делегация в Украйна. Директорът на Българския културен център Дмитрий Фьодорович Терзи връчи реликвата на вицепремиера, който ще го предаде на музея в Калофер.

"Имам удоволствието да ви запозная с резултатите от посещението на правителствено-парламентарна делегация в Бесарабия – старите територии, на които са се преселили българите още в началото на 19 в. (днешна. Украйна и Молдова). Тази делегация беше реализирана по покана на Асоциацията на българите в Украйна, както и на българската общност в Молдова по повод на традиционния селскостопански панаир. Това е една сериозна и мащабна проява в един регион, който се населява от на 50 000 българи, обясни Симеонов.

Той уточни, че са имали възможност да проведат редица срещи и други мероприятия в градовете и селата, които са посетили.

"Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов", разказа вицепремиерът. Той прочете дарителското писмо от голямата българска общност, обединена в Асоциацията на българите в Украйна.

"Изключително големи български общности има в Украйна и Молдова и ние ще работим тези наши сънародници там да имат по-облекчена процедура за получавана на български документи", каза Валери Симеонов. "В моя кабинет ще има разширено съвещание по отношение на една работа, която извършваме втори месец без много шум-промените в Закона за българското гражданство и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност", допълни той. По негови думи чрез промените се цели да се облекчи режимът за получаване на синя карта и удължаването на срока, в който важи, както и ускоряване на процедурата за получаване на българско гражданство.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?