Валери Симеонов е сигурен, че скоро ще се събарят ромски къщи в Асеновград

Валери Симеонов е сигурен, че скоро ще се събарят ромски къщи в Асеновград

Предстои събарянето в най-скоро време на част от незаконните постройки в ромската махала в Асеновград, обяви в сряда вицепремиерът Валери Симеонов. Той обясни, че вече е започнало описването на незаконните постройки.

"Мисля, че това е пътят – въвеждането на законността и прилагането на закона с цялата му суровост към абсолютно всички етноси", каза той. В отговор на въпрос къде ще бъдат настанени хората, останали без домове, Симеонов даде да се разбере, че това не го интересува особено.

"Държавата не може да мисли за всеки, който нарушава закона и от неговите незаконни действия да следват някакви права", каза вицепремиерът, цитиран от бТВ. Според него бездомните ще се върнат там, откъдето са дошли.

"Огромна част от тази махала всъщност са пришълци от Стара Загора, Пазарджик и от Хасковско. В момента те нарушават и други закони с това, че пребивават не там, където трябва да бъдат и че нямат регистрация", обясни той.

В същото време Симеонов обясни, че обстановката в Асеновград отива към успокояване, а причината за това са предприетите от държавата действия. Той каза, че засиленото полицейско присъствие в града ще остане, докато е необходимо.

На този фон Симеонов констатира, че в държавата няма никакъв напредък в интеграцията на ромите. "Трябва да има практически действия, а не отчети и брифинги", даде съвет вицепремиерът по повод приемането в парламента на Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите.

Според Валери Симеонов проблемите няма да бъдат преодолени, докато не се реши въпросът с капсулирането на циганския етнос в гета.

"Проблемът са гетата, тези квартали, в които живее обособено само циганско население, което се подчинява само на своите собствени закони, традиции и на своите тартори. Докато не се реши този казус "държава в държавата", проблемът ще го има", коментира вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?