Валери Симеонов иска отзоваване на турския посланик в България

снимка БГНЕС

Анкара трябва да отзове посланика си в София Сюлейман Гьокчев заради намесата му във вътрешните работи на България, призова съпредседателят на “Обединени патриоти“ Валери Симеонов в сряда пред Нова телевизия. Той настоя и за отзоваването на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски.

“Сюлейман Гьокче обикаляше с Лютви Местан, когато трябваше да се създадат структури на новата партия (ДОСТ). Той участваше пряко и косвено в предизборната кампания”, коментира Симеонов.

Конкретен повод за изказването на Валери Симеонов стана интервюто на Гьокче от вторник, в което дипломатът отрича да има намеса на Турция във вътрешните работи на  България. Той призова "политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото (отношението сега) не е конструктивно". Гьокчев обясни, че България не се е съобразила с нито едно искане на Анкара за депортиране на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

На този фон Валери Симеонов попита: “Какво означава да се съобразяваме? Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост (ли иска Турция-б.р.)? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Мястото на България е тук и по никакъв начин не трябва да се огъваме”.

Симеонов каза, че е подал сигнал до служебния външен министър Ради Найденов за действия на Надежда Нейнски. Тя била подтиквала изселническите организации в Турция преди изборите да попълват колкото се може повече декларации, за да има повече изборни секции в страната, обясни съпредседателят на националистическата коалиция.

Споделяне

Още от България