Валери Симеонов: Как така законът за хазарта бе пратен за нотификация, а този за горивата - не

Сн.: БГНЕС

Приетият закон за горивата е отвратителен и лобистки, повтори вицепремиерът Валери Симеонов в четвъртък, след като парламентът гласува окончателно законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

"Когато се подготвя един законопроект за внасяне и се търси парламентарна подкрепа, се минава по съответните групи. В случая в нашата група законопроектът е представен в резюме. Основната заложена идея се представи като изсветляване на сивия сектор, изнасят се аргументи от вносителите и съответно по този начин без хората детайлно да познават закона, се печели тяхната подкрепа на подпис", разясни Валери Симеонов пред БНТ.
"Все пак в този законопроект има заложена една много добра идея, която е насочена към ликвидиране на контрабандата, на сивия сектор - така че е нормално всеки един депутат, който държи на интересите на държавата, да го подкрепи", допълни той.
Срещу проекта имаше сериозни протести от собственици на малки бензиностанции, които Валери Симеонов подкрепи. Неговата теза е, че законът обслужва "Лукойл".
Най-големият застъпник на промените и техен вносител е депутатът Емил Димитров – Ревизоро, шеф на парламентарната комисия за борба с контрабандата и представител на ВМРО. Депутатите от партия НФСБ на Валери Симеонов му опонираха, но без особен успех.

"Действително този закон претърпя много корекции в положителна посока. Той вече няма този вид на икономическа или законодателна брадва, която да съсипе тотално всички, но от тези 400 търговци най-вероятно 300 ще отидат на трудовата борса", коментира Симеонов.

Той напомни, че внесеният от него закон за ограничаване на рекламата на хазарта е получил политическа подкрепа от големите партии в парламента - ГЕРБ и БСП, но някак си единодушно те са решили да го пратят за нотификация. Докато скандалният Закон за горивата, който разбуни цяла България и който запуши КПП-тата на страната, не е пратен за нотификация. Ще сигнализирам за нарушения на европейски директиви. Това не въпрос на отмъщение, а унищожаването на бизнеса на много дребни търговци в България, каза Симеонов.

Въпреки това той смята, че споровете в управляващата коалиция са естествени и те няма да доведат до разцепление.

Фактът, че НФСБ не са подкрепили промените в Закона за горивата, не е причина за раздори в управлението, каза пред репортери Симеонов по-рано в четвъртък.

"Мен ме интересува тази коалиция да създава законопроекти, които са полезни за България, да извършва действия, които са полезни за България и в интерес на българските граждани. Тази коалиция действа в това отношение. Има конфликти, няма как да няма, може би и ще има, въпросът е да се постигнат целите, с които сме влезли в управлението. Нормално е да има разминаване, но в случая не подкрепихме закона, защото той нанася удар върху дребния бизнес в този бранш, за съжаление", допълни той.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?