Валери Симеонов: Лекарите в ТЕЛК трябва да се избират на случаен принцип

Валери Симеонов: Лекарите в ТЕЛК трябва да се избират на случаен принцип

Лекарите от ТЕЛК трябва да бъдат избирани на случаен принцип, каза в сряда вицепремиерът Валери Симеонов по повод промените в ТЕЛК, предложени от “Обединени патриоти“. Той обясни, че те са копирани “до голяма степен“ от германския модел. Предвижда се новата система да бъде тествана шест месеца след влизането ѝ в употреба.

"Имаме изобилие от данни за фалшиви ТЕЛК-ове, което ни убеждава, че голяма част от тези 1 милиард и 700 милиона лева за подпомагане са силно завишени. Цели ромски махали, като че ли с един печат са им съставени заключенията на лекарските комисии, с което се източват изключително много средства. Там трябва да бъдат взети категорични мерки, убедихме и ГЕРБ, че тази задача е много важна. Предстои да бъде направена експертиза на трудоспособността", каза Симеонов пред БНТ.

Вицепремиерът коментира и отстраняване на омбудсмана Мая Манолова от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) преди ден. На това заседания се обсъждаха проблемите при пенсионирането на миньорите.

"Госпожа Манолова е юрист, запознах я с правилника на съвета. Форматът е такъв, че провежда заседанието си на живо, с членове, определени от закона. Омбудсманът трябва да има покана. Като председател нямам друг избор, освен да помоля г-жа Манолова да излезе от заседанието", каза Симеонов.

По думите му по същата логика омбудсманът не може да присъства на заседание на Народното събрание, на Висшия съдебен съвет, на Консултативен съвет по национална сигурност, без изрична покана.

Мая Манолова на свой ред пред Нова телевизия каза, че не може да чака покана да си свърши работата. “Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите”, коментира тя.

Манолова обясни, че са отнети правата на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия. “Предупредих, че за последните 80 миньори от последния останал подземен въгледобивен рудник ще има проблем”, каза омбудсманът.

Споделяне

Още от България