Валери Симеонов: Маджо, Радо Слънцето, Маргините клатят държавата чрез туризма

"Няма как Бойко Борисов да спре Валери или Валери да спре Бойко Борисов, когато и единият, и другият спазват закона"

Валери Симеонов: Маджо, Радо Слънцето, Маргините клатят държавата чрез туризма

Наематели и концесионери на плажове клатят държавата чрез туризма - Маджо, Радо Слънцето, Маргините, които са свикнали да печелят, ограбвайки съня, спокойствието и парите на другите. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов пред Нова телевизия в четвъртък.

Той коментира нощните проверки през почивните дни в курорта "Слънчев бряг" заради шумната музика, които предизвикаха оживени коментари и критики, защото бяха ръководени лично от Симеонов. В сряда пък в Слънчев бряг бяха организирани протести срещу вицепремиера, които блокираха движението и на които работещи в комплекса около 600 души скандираха "Бойко спри Валери".

"Няма как Бойко Борисов да спре Валери или Валери да спре Бойко Борисов, когато и единият, и другият спазват закона", отговори Симеонов. Според него т.нар. акция "Тишина" е постигнала "дисциплиниращ ефект".

Кой клати държавата?

"Сега ще ви кажа кой клати държавата през туризма. Наематели и концесионери на плажове: Слънчев бряг-север – Маджо; Слънчев бряг-централен – братя Маргини; Слънчев бряг-юг – Радо Слънцето; Свети Влас – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор – плаж Север – братя Маргини; Поморие-изток – Радо Слънцето; Поморие-юг – братя Маргини, Поморие-централен – Маргините, Бургас – Северен плаж – Маргините. С такова разпределение на наемателите на плажовете какъв туризъм можем да очакваме", попита Валери Симеонов.

Според него "не е нормално да даваш концесия за 20 години“, защото тази инвестиция се избивала за две години.

"Ние просто ги правим назначени печеливши", заяви Симеонов.

На въпрос ще се развалят ли концесии на плажове на тази база той отговори: "Надявам се да се стигне дотам".

Прокуратурата: Общини по Черноморието са дали разрешения за музика след 23 часа

В няколко общини по Черноморието са дадени разрешения на заведения за музика след 23 часа, въпреки че според Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения до 7 сутринта. Това е показала проверка на Върховната административен прокуратура, за която институцията осведоми в четвъртък.

В съобщението на прокуратурата се казва, че тези общини са Шабла, Каварна, Варна, Несебър. В тях са установени разрешения, с които е въведен по-късен час на разрешено озвучаване.

Още

Защо е участвал в проверките

Вицепремиерът разясни и защо лично е участвал в проверките на заведенията по морето, за което събра доста критики.

"Моята поява не е форма на търсене на някакво средство за повишаване на адреналина в почивните ми дни. Моето присъствие там е, защото има едни наложени рецидивисти в целия този процес на тормоз на почиващите в Слънчев бряг. Рецидивисти, спрямо които за съжаление институциите в резултат на не особено доброто законодателство не могат да приложат крайна мярка и да постигнат ефект", заяви Симеонов.

Той обясни, че "нито е дърпал шалтери“, "нито е виждал този диджей, който се оплакваше".

Диджей Станчо се оплака, че са му конфискували лаптопа и заяви, че е бил арестуван от Валери Симеонов.

Полицията е конфискувала средството, с което се е нарушавал законът, обясни Сименов. И добави, че "в бар "Оксижен" става дума за най-малко 20 предупредителни протокола и над 18 наказателни постановления за шум, които не се спазват“.

"В "Оксижен" има рецидивисти, налагащи тормоз. Институциите не могат да приложат срещу тях крайна мярка поради несъвършено законодателство. Три пъти от "Оксижен" са прибирани уредби, а те пак продължават да свирят", изтъкна Симеонов.

По думите му с проверките е искал да докаже, че "когато държавата и общината са на една позиция, то няма кой да им се противопостави“.

"Ние направихме точно такова показно. Показахме, че формирани с десетилетия престъпни взаимоотношения и връзки могат да бъдат разкъсани", каза Симеонов.

Той изброи няколко заведения в Слънчев бряг, които "смятат, че всичко им е позволено, тъй като имат определени вероятно връзки с високи етажи на властта и тъй като зад тях стои една култова фигура – Радо Слънцето".

Според Симеонов институциите не успявали да затворят тези заведения, защото имало тежка процедура. Той цитира данни, че при издадени в Бургаския административен съд 89 акта за затваряне на заведения отпадат 80 от тях.

Вицепремиерът обясни, че само на територията на областите Бургас и Варна работят над 100 екипа, които денонощно извършват проверки от всякакъв вид.

"Този сезон няма нито едно стомашно-чревно заболяване и натравяне с храна. Не е затварян нито един плаж", каза Симеонов.

Протестите срещу него

Валери Симеонов смята, че протестите срещу него и призивите за оставката му след акция "Тишина" са организирани от хора, които нарушават закона.

Попитан дали има подкрепата на премиера и на министъра на туризма за акцията, Симеонов отговори, че това била всекидневна работа, за която нямало нужда да се питат един друг.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова се разграничи от акцията на Валери Симеонов и обяви, че трябва да се действа много внимателно, за да не се изгонят туристите.

Борисов защити Симеонов, но без да споменава новата инициатива "концесиите"

Междувременно по-късно през деня министър-председателят Бойко Борисов защити акциите на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг.

"Той си действа в рамките на правомощията и в рамките на това, което пише в закона", заяви в четвъртък Борисов пред журналисти в Пловдив, където инспектира работата по разширяването на пътя Пловдив-Асеновград.

От думите му се разбра, че със Симеонов са разговаряли за крайморските акции, като Борисов изтъкна, че е информиран за жалбите и актовете срещу заведенията.

Така премиерът даде да се разбере, че не смята да отговаря на протестите на собственици и служители в заведения на морския ни курорт, които преди ден се събраха на демонстрация срещу акциите на вицепремиера и скандираха "Бойко, спри Валери".

"Ако това е дебат, то той трябва да се пренесе в парламента - дали да се промени или не законът", добави Борисов, като напомни, че "законът е за това да се изпълнява".

Премиерът бързо прекрати разговора по темата, след като беше попитан за концесиите на плажовете. Тази сутрин Валери Симеонов се обяви срещу това те да бъдат отдавани за по 20 години, защото така държавата правела стопаните им "назначени печеливши". Вицепремиерът изброи наематели като братя Маргини и Маджо и посочи, че се надява договорите с тях да бъдат развалени.

"Ние сме в Пловдив, госпожо, и в Пловдив от '86 година се говори за този път (Пловдив-Асеновград – бел.ред.) и ако са искали, да са го направили (...). Днес говорим за Пловдив", обърна се той към репортерката, която го попита за 20-годишните концесии на плажовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?