Валери Симеонов: На Калиакра не препускат стада коне

Създателите на "индианските" филми с Гойко Митич са оценили по достойнство българската част на понто-сарматските степи и са снимали част от сцените над Балчик

Степите край Калиакра са “хендеци“ (ров край пътя-разг.), които нямат нищо общо с юношеските романтични представи за безкрайни степи, по които препускат стада коне. Това обясни в сряда вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ по казуса "Калиакра".  Той допълни, че няма как да е степна територия нещо, което е усвоено и пресичано от пътища и върху което има изградени обекти.

Вицепремиерът коментира, че степите би трябвало да продължават и на румънска територия, но там нямало такива защитени зони.

"Тези степи трябва да се кръстят понто-балчишки или понто-български степи, за да се знае, че става дума за нещо уникално. И не знам какво ще донесе това на България в туризма или в друг сектор. Това са едни пустеещи хендеци, които никога не са използвани", каза той.

Валери Симеоновне смята, че под защита трябва да бъдат поставяни видове птици, които тук са в изобилие, само защото са изчезнали от други райони на Европа.

"Решението на казуси като този за "Калиакра" минават в плащането на чужди грехове", допълни той и прогнозира, че след намирането на решение за "Калиакра", трябва да се намери изход и от проблемите със защитените зони в Балчик, Шабла, Рила, Банско и Странджа.

Според него една от причините за това е, че защитените зони били очертавани с флумастер под натиска на екологични организации. Другата причина за Симеонов е, че след като са взети решения от държавата за границите на "Натура 2000" после са разрешавани дейности, които са били в нарушение. Това налагало компенсиране на засегнатите хора.

Вицепремиерът каза, че правителството на тройната коалиция е издало заповед за изграждането на различни проекти в зона "Калиакра" в нарушение на собствените си разпоредби. Валери Симеонов описа драматично ситуацията, в която се намирало правителството, като “сюжета на филма "Птиците" на Хичкок“. Ставало дума за непрекъснат ужас, който не свършвал.

Вицепремиерът Симеонов очаква още по-големи проблеми при въвеждането на заповедите за забрана на дейности за другите територии, основно в Странджа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?