Валери Симеонов не откри от птичи поглед злоупотреби на граничната ограда

Валери Симеонов не откри от птичи поглед злоупотреби на граничната ограда

Няма злоупотреби при строителството на оградата по българо-турската граница. Това каза в четвъртък вицепремиерът Валери Симеонов, след като инспектира от хеликоптер съоръжението. Той направи двучасов оглед по дължината на цялата ограда заедно с депутати от ГЕРБ и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Не е ясно дали през това време Симеонов е държал в ръце стотиците страници документация за оградата и е сверявал видяното от хеликоптера с данните от обществените поръчки.

"От дългата близо 200 км ограда остават да бъдат завършени по-малко от 5 км между Ямболска и Хасковска област. Над 160 милиона лева са инвестирани в строителството на съоръжението. 580 лева на метър струва изграждането на едноредова ограда, там където според проектантите не е било необходимо да бъде двуредова", обобщи Симеонов, цитиран от БНР.

Той допълни, че там, където оградата е проектирана едноредова, тя е построена едноредова и това е съобразено със Закона за устройство на територията.

"Оградата е приета с приемателна комисия и никъде няма такива злоупотреби, каквито си фантазират хората, които не са идвали", каза Симеонов.

Темата за злоупотреби при строителството на оградата бе подета първо от президента Румен Радев още в началото на мандата на сегашното правителството. Той каза, че държавата е плащала за двуредова ограда, но на места е построена едноредова. После в темата активно се включи и депутатът от БСП Елена Йончева.

В четвъртък областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че поддръжката на оградата само на територията на Бургас струва 200 хиляди лева годишно.

Още от миналото лято обърнах внимание на "Гранична полиция" и на Министерския съвет, че това съоръжение изисква поддръжка. Съоръжението трябва да бъде предадено за управление на "Гранична полиция", поиска Чолаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България