Валери Симеонов: Няма никакви факти и доказателства за злоупотреби около оградата

Президентът ще иска допълнителна информация и проверки за нередности около проекта

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

"Няма никакви факти, свързани с това, че има злоупотреба, никакви доказателства за това, че оградата е трябвало да бъде двуредова, а после е направена едноредова". Това твърди съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов, който в понеделник се срещна с държавния глава Румен Радев в рамките на политическите консултации за формиране на правителство.

По време на срещата е било обсъдено и изненадващото твърдение на президента, че държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един.

Президентът е казал, че ще потърси допълнителна информация и че ще има възложени проверки, за да се установи истината около твърденията за нея, съобщиха представителите на "Обединените патриоти".

Прави впечатление думата „възложени“. Ако тя наистина е била употребена от Радев, остава неясно кой на кого ще „възлага“, защото самият президент няма правомощия да възлага никому такава проверка.

Симеонов обясни, че на места оградата е едноредова, защото времето е напредвало и към ранната есен на 2015 г. на съвещание в МВР е било взето решение там, където условията не позволяват двуредова или където има засилване на потока, да се ускори изграждането на единична ограда.

"Тя вече е факт, можем да се поздравим с това, ако е необходимо на някои места може да се направи двуредова", посочи Симеонов.

Той обаче призова да не се забравя, че има сериозна сума - два пъти по-голяма от стойността на оградата, предоставена от ЕС за технически съоръжения, които могат да направят сериозното съоръжение достатъчно добре защитено и гарантирано и без втори ред.

В събота премиерът Бойко Борисов отхвърли твърдението на Радев, като коментира, че "е платено толкова, колкото е изградено".

Преди това зам.-вътрешният министър във втория кабинет на ГЕРБ Филип Гунев отхвърли твърденията на държавния глава.

Той обяви, че държавата е платила за построяването на двуредова и на едноредова ограда по границата с Турция. Накрая, където и каквото е било поръчано, това е било построено. Приблизително 1/3 от оградата е двуредова, а останалите 2/3 – едноредова.

"Едноредовата е с 30-40% по-евтина от двуредовата. На места беше невъзможно да се построи двуредова ограда, защото нямаше място за нея. Тя трябваше да навлезе в пътя или канавката", уточни той.

Изграждането на защитна ограда по границата с Турция стартира при кабинета "Орешарски" и продължи при правителството "Борисов 2", когато започна строежа на двуредова ограда и цената на съоръжението набъбна значително, като в момента гони 200 млн. лева.

По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?