Валери Симеонов обвини вируса за провала на машинното гласуване

снимка БГНЕС

Пандемията е причината за провала на машинното гласуване. Това стана ясно от коментарите на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред Нова тв. Управляващите отмениха задължителното машинно гласуване в секции с над 300 избиратели, върху което президентът наложи вето. Симеонов обясни, че разпространението на заразата е блокирало дейностите по подсигуряването на машините в нормален срок.

"Машинното гласуване няма да стане. Бяхме в период на пандемия, която спря всякакво движение на тези въпроси. Срокът за поръчка и доставка на машините безвъзмездно е отминал", каза Симеонов.

Той определи ветото на президента като "каприз на вечно недоволното дете Румен Радев, което постоянно тропа с крака".

По думите му вдигнаето на темата има за цел "да се удовлетвори мантрата на протестите". Според него машинното гласуване дава възможности за много по-големи манипулации. "Кой прави софтуер, кой отчита гласовете?", попита Симеонов.

Той обясни, че никой в обществото вече не обръщал внимание на протестите и обвини медиите, че все още им дават гласност. Симеонов каза, че сравни протестиращи с "червени кхмери" и обяви, че никой във властта няма да подава оставка. Симеонов защити и председателя на парламента Цвета Караянчева, която във вторник беше посрещната в Благоевград от протестиращи, които я замеряха с яйца.

"Естествено, че за оставката ми не може да става и дума. В камбоджанската революция имаше червени кхмери, които разстрелваха всеки, който не е съгласен с тях политически. Тези, които виждате по площадите са български вариант на червените кхмери. Това е нещо като възроден 9-ти септември. Хвърлят яйца, защото нямат калашници. Ако имаха, щяха да трепят. Те са еманация на човешката омраза", каза Симеонов

Според него Караянчева е "изключително сериозен политик и човек".

"Също и изключително обаятелна жена. Съчетание на тези качества се среща рядко в политиката, особено при стойностните политици", обясни той.

За изказването ѝ, че който не е доволен от Борисов да не ползва метрото и да ходи пеша, Симеонов каза: "Метрото не е на Борисов. То е мое, ваше и на всички граждани. С тези думи искам да изразя подкрепата си към нея (Караянчева)".

За подозренията за връзки между ГЕРБ и ДПС, той каза, че те са оправдани.

"И в момента съм убеден, че е имало връзки на високо ниво между ГЕРБ и ДПС, но те са скъсани вече", каза още той. Според Сименов тези връзки са били прекратени още от началото на протестите.

Лидерът на НФСБ обяви, че е писал сигнал до здравния министър, защото депутатите от БСП не носят маски в парламента. "Ако те не се грижат за тяхното здраве, защо не се грижат за нашето - откъде-накъде ще дойде някакъв наглец мен да ме заразява", каза Симеонов.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" отхвърли възможността за сформиране на експертен кабинет, който да изкара мандата на сегашното правителство. Симеонов уточни, че зад тази идея стои ВМРО, но според него това може да донесе само "временна и момента слава" на лидера на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Споделяне

Още от България