Валери Симеонов обяви феновете на проруските сепаратисти за "сбърканяци"

Вицепремиерът препрати към здравния министър въпроса за провокацията на Шипка

Валери Симеонов обяви феновете на проруските сепаратисти за "сбърканяци"
Вицепремиерът Валери Симеонов обяви българските симпатизанти на проруските сепаратисти в Украйна за "сбърканяци". 
 
"Сбърканяци колкото искате. Каква Донецка република. Според мен тези хора не са добре. Въпросът е за министър Петров (бел. ред здравният министър Николай Петров), поканете го да коментира всички тези хора", каза Валери Симеонов пред бТВ.
 
Преди ден Киев изпрати протестна нота до външно министерство заради развято знаме на проруските сепаратисти по време на честванията на 140-годишнината от боевете на връх Шипка в края на миналата седмица. В събота националната телевизия показа в репортаж от честването група хора, които бяха опънали знаме в черно, синьо и червено с надпис "Донецкая народная республика“.
 
 "Какво правят те на Шипка с този флаг, който не е законен, не е признат и т.н. Какво демонстрират. Тази същата си я спомням направи скандал на 18 юли - рождения ден на Левски. Пред цялата кохорта на правителството, президента Радев развяваше тази шарения. Жената си е за други учреждения", каза Валери Симеонов.
 
Българският външен министър Екатерина Захариева по-рано определи случая като "неприятна история". Извън тези коментари обаче няма официална реакция на българската държава.
 
Преди ден бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира, че въпросът е как нашите служби работят по пресичане на дейността на организации, застрашаващи сигурността и конституционния ред в България.
 
Пред изданието Клуб Z председателят на организация, представяща се като Движение на русофили "Петко войвода", Иван Милчев Иванов пое отговорността за акцията.
 
Той коментира, че организацията му се различава от "казионните" движения, като Национално движение "Русофили", например. Според Иванов казионните организации се събират по зали и "по никакъв начин не пропагандират идеята".
 
"На фона на тази информационна война ние сме привърженици на историческата истина. Руснаците не са дошли за съкровището на Вълчан войвода. Руските имперски интереси съвпадат с нашето появяване на картата на света", каза Иванов.
Споделяне

Още по темата

Още от България