Валери Симеонов обяви тотална война на "Слънчев бряг"

Борецът за ред иска да разтури едноименното дружество и да забрани всички преместваеми обекти в курортите

Валери Симеонов

След зрелищните акции срещу шума в  курорта "Слънчев бряг“ вицепремиерът Валери Симеонов взе на прицел и всички сергии и атракции в курорта. В понеделник той се обяви за забрана на всички преместваеми обекти в "Слънчев бряг“, както и в останалите шест национални курортни комплекса у нас.

От думите на вицепремиера се разбра, че по плажовете трябва да останат само спасителните постове, медицинските пунктове и водните атракциони, а от курортните алеи да се премахне всякаква търговска дейност в преместваеми обекти, включително файтоните и рикшите.

"Колко мислите, че са приходите от преместваемите обекти за миналата година? На "Слънчев бряг" АД, разбирайте - на държавата? По-малко от 150 000 лв. Като ви казвам преместваеми обекти, нямам предвид само бараките. Имам предвид и тия триколки, дето хвърчат, имам предвид и файтоните... Истината е, че всички тия преместваеми обекти се държат от едни фигури от подземния свят, които ги държат и не плащат нищо на АД-то, но за сметка на това са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел, на някакви ей такива хора. Да, те дават хляб на много хора, но не дават хляб на държавата", посочи вицепремиерът.

Действително от години акционерното дружество "Слънчев бряг“ АД, 75% от което са собственост на държавата чрез Министерството на туризма, не отчита никакви приходи от основната си дейност, а именно – поддръжката на инфраструктурата като алеи и пътища, ВиК, озеленяване, охрана, реклама.

"През 2015 г. и 2016 г. не са реализирани приходи от услуги, свързани с поддръжката на инфраструктурата в к. к. "Слънчев бряг“. Причината е възникналият през 2009 г. конфликт между дружеството и собствениците на туристически обекти в комплекса, които отказаха да заплащат такса за поддръжка на инфраструктурата“, се посочва в годишния финансов отчет на "Слънчев бряг“ АД за 2016 г. От документа става ясно още, че през 2016 г. дружеството е било на загуба от близо 1 млн. лв., въпреки общите му приходи от дейността в размер на 2.6 млн. лв. През 2015 г. загубата е била още по-сериозна – 2.2 млн. лв. В отчета се споменават и предложенията, правени от дружеството, за регулиране на конфликта със собствениците, които обаче до момента не са дали резултат.

"Всички преместваеми обекти в курорта "Слънчев бряг" трябва да бъдат премахнати. Това трябва да се случи във всички национални туристически комплекси. По плажовете трябва да останат единствено спасителни постове, медицински пунктове и водни атракциони. Всичко останало ще настояваме да бъде забранено, защото не само "Слънчев бряг", а и "Златни пясъци" са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари. Не казвам "Капалъ чарши", защото той е от много висок клас, сравнение с тях“, разви тезата си Симеонов на пресконференция в Бургас.

"Морето е една природна забележителност, която обаче трудно може да бъде видяна от тези сергии и барачки, разположени в курорта. Можем да се обзаложим на 100 евро със всеки, че ако кажете на един турист: "ей тука е морето", той няма да го види“, предложи Семеонов.

Той обеща, че "Обединени патриоти“ ще инициират промени в Закона за туризма и Закона за устройство на Черноморското крайбрежежие, с които да се въведе ред в курортите.

Заради проблемите с финансовото състояние на "Слънчев бряг“ АД Симеонов настоява дружеството да бъде закрито, защото не генерира никакви печалби. Според Сименов Община Несебър би била по-добър стопанин на курорта "Слънчев бряг" и трябва да отговаря за инфраструктурата в курорта.

"Това дружество не генерира практически почти никакви печалби. То е гнездо и условие за мащабна корупция. Там за дейности, които водят до десетки, стотици хиляди приходи, държавата не може да събере по едни жалки стотина-двеста лева. Това дружество всъщност узаконява и преместваемите обекти, това е дружество, което узаконява ония уродливи бар кролове (туристически обиколки по баровете, б. р.). Дружеството отказа да изпълни моето разпореждане за прекратяването и за отмяната на договорите с тези бар кролове с туроператорските фирми“, коментира Симеонов.

"Поставям си за цел промяна на туристическия бранш", обяви още Симеонов. Според него след активната намеса на държавата и влизането на инспектори от НАП, полицията и митниците в курортите, приходите в туризма са превишили миналогодишните данни и са скочили до над 400 млн. лв.

По данни на вицепремиера има спад и на престъпността, като това лято дори нямало нито един случай на балконинг. Единственият инцидент, свързан с падане от терасата на хотел, според него е бил предизвикан поради "търсене на сродни души по балконите“.

През август Симеонов привлече общественото внимание около акциите си по опазване на тишината по морските курорти, конфискуването на уредби и ареста на диджей.

В тази връзка вицепремиерът отчете, че продължават проверките за шума, като 196 акта са съставени само в Община Несебър. Рекордьори по нарушаването на закона били също Царево и Созопол, а заведенията, които са го допуснали, са едни и същи.

12 нарушения пък са открити от строителната инспекция на имоти на председателя на съюза на собствениците в "Слънчев бряг" Елена Иванова, каза още Симеонов. Имало и обекти върху разрушени дюни, предстои събарянето им, добави вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?