Валери Симеонов остана във властта срещу промяна в стила й

ГЕРБ и Обединените патриоти решават кадровите проблеми в управлението

Бойко Борисов и Валери Симеонов, сн. БГНЕС, архив

След тридневни закани и размисли НФСБ и този път реши да не напусна управленската коалиция. Това стана ясно от декларация на партията, прочетена в понеделник от лидера ѝ и вицепремиер в кабинета Валери Симеонов.

Цената на оставането обаче е промяна в стила на властта, ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

Освен в управленската коалиция, Симеонов иска промяна и в обединението "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО, "Атака") и най-вече във функционирането на парламентарната група, която в момента се оглавява от лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Няколко часа по-късно Сидеров поиска Симеонов да напусне правителството.

Симеонов: Не искам оставката на Сидеров, а на Ангелкова

Депутатът от НФСБ Борислав Ячев заяви, че партията ще иска колективен модел на управление на парламентараната група. "Факт е, че работата в групата не върви добре. Наши законопроекти и на колегите от ВМРО или не се внасят, или се бавят, не се свикват заседания", обясни Ячев.

Симеонов уточни, че не става въпрос за оставка на Волен Сидеров. След което поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, чиято работа той лично следи като вицепремиер и в последните месеци неведнъж двамата са в остър конфликт. “Настоявам за оставката на Николина Ангелкова. Смятам, че няма да е полезна за никой бранш. Не може цял сектор да се управлява в реверанси към неизвестни с почтеноста си фирми", каза той. По думите му туризмът е определен като отговорност на НФСБ.

Освен това партията настоява осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради “съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи, или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията".

НФСБ смята също, че законопроектите ѝ са бойкотирани от останалите участници в управлението и настоява те да ревизират позициите си по тях.

В неделя, на втория ден от заседанието на партийното ръководство, свикано да реши дали партията да остане във властта, НФСБ обяви, че ще гласува против оставките на тримата министри от кабинета "Борисов 3" - Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, които бяха поискани от премиера Бойко Борисов и подадени заради тежката катастрофа със 17 жертви край Своге. Ден по-късно Симеонов още веднъж повтори, че неговите депутати ще бъдат против оставките.

Междувременно премиерът Бойко Борисов насрочи за понеделник вечерта съвет на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти", който да объсди рокадите в кабинета, след като Борисов по-рано обяви, че има претенции и към други министри освен тримата с подадени оставки.

Сидеров: Сигурно Симеонов договаря министерски пост

 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че има проблеми в коалицията, но според него едва ли ще се стигне до сътресения в управлението.

 

Волен Сидеров стои твърдо зад управленската коалиция. "С или без НФСБ ще вървим напред", каза Сидеров пред в понеделник сутринта пред бТВ. Важното е да се изпълнява програмата за управление на кабинета, посочи той. Сидеров определи като неверни твърденията на Симеонов, че "правтителството се управлява еднолично". По думите му причината за критиките е, че Симеонов или се опитва да извоюва министерски пост, или "предотвратява лоша новина" по свой адрес.

 

В края на деня лидерът на "Атака" лично продуцира таква новина за Симеонов, настоявайки за оставката му.

Споделяне

Още по темата

Още от България