Валери Симеонов: Отклонили са река, за да вдигнат заведение на плажа

Прокуратурата ще решава има ли нарушения с дискотеките на пясъка в Слънчев бряг

Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще сезира прокуратурата за незаконно строителство на 11 обекта на плажа в Слънчев бряг. Освен това той ще иска обвинението да направи проверка и на законността на схемата за преместваемите обекти на плажа, подписана от министъра на туризма Николина Ангелкова, както и за отклоняването на течението на река Хаджийска, за да бъде изградена една от дискотеките на южния плаж в най-големия морски курорт. Това обяви в сряда самият Симеонов пред БНТ.

Така прокуратурата ще трябва да реши спора между вицепремиера по икономическата политика и министъра на туризма Николина Ангелкова относно законността на заведенията на плажа.

Също в сряда пред ресорната парламентарна комисия Ангелкова заяви, че е спазила закона изцяло относно спорните обекти. Тя изрази учудването си, че този въпрос се поставя всяко лято и посочи, че това вреди на имиджа на България като туристическа дестинация.

"НДК-тата" на ВИС на плажа в Слънчев бряг

Двамата министри имат различни позиции относно законността на обектите. Спорът се разгоря покрай петте най-големите дискотеки, сред които "Бедрум", "Какао бийч", "Кубанита". Те са разположени на южния плаж на Слънчев бряг и по думите на Симеонов са свързани с представители на бившата силова групировка ВИС.

Според Ангелкова заведенията са законни, защото са преместваеми обекти и се подчиняват на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който е специален.

Според Симеонов 11-те обекта са незаконни, защото за тях няма никакви строителни книжа и разрешения.

"Това са огромни, незаконни строежи. Това са молове, това са НДК-та на плажа", каза вицепремиерът.

Съгласно ЗУЧК министърът на туризма има право да издаде схема за поставянето на преместваеми съоръжения на плажа. Такава схема е издадена от министър Ангелкова. Тя им е дала и удостоверения през 2016 г., че са нощни барове, за да могат да работят през нощта, каза Валери Симеонов и показа документите за това. Удостоверенията за петте нощни бара на южния плаж на Слънчев бряг са със срок на действие до 2021 г.,

Според Симеонов това е "брутално нарушение" на закона. Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) преместваем обект е до 15 кв.м с височина от 3 м, който може да се пренесе от едно място на друго. Петте дискотеки на плажа обаче са с площ от 1300 до 1500 кв.м и не отговарят на това изискване, каза Валери Симеонов.

Освен това по думите му министърът на туризма може да издаде удостоверения само за четири вида заведения за бързо обслужване на плажа – снек бар, бърза закуска, бистро и закусвалня.

Законът за устройството на територията има ясна дефиниция за това какво е преместваем обект, каза Ангелкова пред депутатите от ресорната комисия. Тя допълни, че това се потвърждава и от трайната практика на съда, който е и компетентен орган да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не.

Ангелкова напомни, че през юли миналата година за същите обекти на южния плаж на Слънчев бряг вицепремиерът е изпратил сигнал до РДНСК. Направената от тях проверка е установила, че обектите са разположени на места съобразно одобрената схема, отговарят по площ, съгласно издадените разрешения за поставяне. Проверените обекти могат лесно да бъдат демонтирани, без да се измени теренът, върху който са поставени, е сред другите заключение на РДНСК. В решението на контролния орган се изтъква още, че контролът на преместваемите обекти на плажовете е задължение на общинската администрация, каза Ангелкова.

Тя повтори, че това са обекти от повече от десет години, с издадени схеми и разрешения от МРРБ, когато плажовете са били към това ведомство.

Ако не се премахнат, "Индиго" ще ни се стори като приказка

Валери Симеонов за пореден път обаче повтори, че тези заведения са изградени без строителни книжа. Това са огромни железобетонни конструкции, изградени на принципа на моловете с греди, ферми и т.н., които са забучени в пясъка и при един по-силен вятър не ми се мисли какво може да се случи, каза Валери Симеонов. Даде за пример торнадото, което мина преди дни във Варненско и отнесе покриви на къщи в село Куманово.

Ако духне вятър като този и някоя греда падне и убие 50, 60 човека, какво правим тогава? Индиго" ще ни се стори като приказка, каза вицепремиерът.

Така той се аргументира защо държавата трябва да премахне опасните заведения на плажа. Според него това е отговорност на държавата, а не на община Несебър, каквато позиция застъпи ресорното Министерство на регионалното развитие. Аргументът на МРРБ е, че тези обекти са по-ниска категория строежи, за които отговаря местната власт.

Според Симеонов обаче, тъй като в дискотеките на плажа са с размери от 1500 кв.м, в които се побират около 4000 души (колкото в зала 1 на НДК), те минават в трета категория строежи, за която отговаря държавата. Именно на това основание обектите трябва да бъдат премахнати от държавата, смята Симеонов.

"Тези тарикати са отклонили река Хаджийска, за да вдигнат The One"

Освен това едва тези дни вицепремиерът разбрал, че "тези тарикати" (собствениците на обектите – бел. ред.) са отклонили течението на река Хаджиийска с 300–400 метра на север за да си осигурят територия и да си построят едно от заведенията - The One.

Симеонов показа снимки от Google, на които се вижда, че през 2001 г. реката тече на юг, а от 2016 г. вече тече на север.

"Цяла река отклонена. Сега се завирява и заблатява. Станала е едно огромно блато с тръстика и община Несебър дава луди пари, за да го чисти", каза Симеонов.

Как може да има хора, които си мислят, че са по-големи от закона?

Вицепремиерът коментира и темата с шума от тези заведения, който нарушава спокойствието на туристите. Той направи "профилактична обиколка" в първия ден на сезона – 1 юни и установи нарушения – силна музика, "микрофони в пияни чужденци, къде пеят, къде викат".

"След като минахме се възцари една приятна атмосфера на тишина, на спокойствие, лятна вечер, спокойствие, птички и т.н", каза Симеонов.

По думите му след тази проверка "всеки разумен бизнесмен" ще си направи извода, че тази година няма да има никаква възможност за нарушаване на закона.

Той определи като смешни и самонадеяни изказванията на министри, че черноморието се превръща едва ли не в "пансион за девици". Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че курортът не е санаториум.

"Не мога да разбера, как може да има хора и то на отговорни длъжности, които да си мислят, че са по-големи от закона", каза Валери Симеонов.

Той добави, че в закона изрично е посочено, че от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта не трябва да се вдига шум и това трябва да се изпълнява.

Споделяне

Още по темата

Още от България