Валери Симеонов плаши с вот на недоверие, ако турска фирма прави пръстовите отпечатъци

Валери Симеонов плаши с вот на недоверие, ако турска фирма прави пръстовите отпечатъци

Съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов се закани да иска вот на недоверие на кабинета, ако турска фирма ще прави скенерите за пръстов отпечатък.

Той уточни, че има непотвърдена информация, че се водят преговори за изработка и доставка на такива скенери за пръстов отпечатък с турска компания.

"Искам официално да заявя, че ако има такова нещо, авторите на тази идея просто ще се сблъскат товарния влак, наречен "Патриотичен фронт" (ПФ) и от този сблъсък няма да последва нищо хубаво. Това може да предизвика нов вот на недоверие, иницииран от ПФ. И дума не може да става да продължава подкрепата на правителство, което ще даде нашите пръстови отпечатъци да се четат от турска фирма. За мен е недопустимо определено агресивната спрямо нашата страна южна съседка Турция да притежава отпечатъци на всички български граждани. Това няма да го допуснем по никакъв начин", каза Валери Симеонов пред радио "Фокус"-Бургас.

Другият му аргумент да не се избързва с въвеждането на пръстов отпечатък за ползването на здравни услуги е, че предстои създаването на единен електронен код и електронна идентификация на всеки гражданин.

Според Симеонов двете трябва да се съчетаят, а не да имаме уникална, регистрационна електронна карта и отделно и пръстов отпечатък.

"Няма нищо лошо в това да се въведе един такъв отпечатък, защото той е уникален, но по никакъв начин не мога да го приема като самостоятелно и е много важно също кой ще бъде изпълнителят на тези уреди", каза още Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?