Валери Симеонов подадe оставка, за да не тежи "като воденичен камък на правителството"

Засега няма яснота дали оттеглянето му променя коалиционното споразумение

Валери Симеонов подадe оставка, за да не тежи "като воденичен камък на правителството"

Вицепремиерът Валери Симеонов, предизвикал със скандалното си поведение серия от протести на майките на деца с увреждания през последния месец, изненадващо подаде оставка в петък вечерта.

Оттеглянето му идва след неколкократни откази от негова страна да го стори, въпреки ежедневните протести на майките.

Малко по-късно самият той обясни в изявление пред медиите в Министерския съвет, че решението му е продиктувано от стремеж да не тежи, "като воденичен камък на правителството".

"От тази кампания се възползват политици. Удря се върху рейтинга на правителството и се затруднява функционирането на управлението на България", каза Симеонов, който е председател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), част от коалиционния партньор на ГЕРБ във властта "Обединени патриоти".

Засега е ясно единствено, че министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на досегашния си заместник, но не и дали тя ще навреди по някакъв начин коалиционните взаимоотношения и стабилността на кабинета.

"Не става въпрос за моята личност"

Симеонов ще се върне в парламента. От думите му обаче се разбра, че той ще продължи да подкрепя политиките на ГЕРБ. Предстои да се види и кой ще заеме овакантения пост и дали това може е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също поиска оставката на Симеонов и отправи остри критики срещу него.

"Повтарям, не става въпрос само за моята личност, не става въпрос и за партията, на която аз съм ръководител, но става въпрос за управлението на България. Управление, което определям, не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните, и аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, но и от извънпарламентарни партии, групи и цели групи на обществото", добави Симеонов.

След което се впусна в подробно изреждане на всички свои "успехи", сред които попаднаха строежът на оградата по границата с Турция, правителственото решение, прокарващо проекта за втори лифт на Банско, потушаването на етническите конфликти в Асеновград и местната Шекер махала, улесняването на достъпа на българи от Украйна и Молдова до сезонна работа в България, осуетяването на възможността БСП да получи 700 декара на Бузлуджа, акциите срещу шума в известни заведения по южното Черноморие и други.

Симеонов не пропусна да си отчете заслугата дори за прокарването на "водоснабдяване на ГКПП "Калотина", където преди година той лично откри новоизградените тоалетни, с което стана повод за присмех.

"Борбата продължава"

"Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно", заяви накрая на изявлението си лидерът на НФСБ, след което отказа да отговаря на журналистически въпроси и си тръгна.

За оттеглянето на Симеонов близо месец настояват майки на деца с увреждания, след като той ги нарече "кресливи жени" на "уж болни деца" заради техните искания за законови промени в помощ на хората с увреждания и повече финансови средства.

В разгара на скандала премиерът Борисов заяви, че оставката на Симеонов "може да счупи коалицията". В този дух бяха и изказванията на вицепремиера Томислав Дончев и други представители на ГЕРБ.

Заради Валери Симеонов ДПС и БСП започнаха да бойкотират заседанията на парламента и да не осигурява кворум. Същата заплаха отправи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, но до реален бойкот от негова страна така и не се стигна. Въпреки отказа на вицепремиера за напусне правителството, протестите на майките на деца с увреждания продължиха, макар и по-малочислени.

Демонстрация имаше и в петък, която завърши с малобройна блокада на Орлов мост. Протестиращите приветстваха новината за оттеглянето на Симеонов от правителството, включвайки се в общо хоро на възловото кръстовище.

Как се стигна до оставката

До ескалация на напрежението вътре в коалицията се стигна след изявлението на народния представител от НФСБ Петър Петров, че децата с увреждания трябва да са в домове.

Източници на Mediapool от управляващите твърдят, че думите вбесили ГЕРБ, а след завръщането на Борисов в петък от чужбина той казал пред ръководството на формацията си, че “или си отиваме всички заедно, или Валери Симеонов сега”.

Думите му станало основание за разговори между Цветан Цветанов от една страна и Каракачанов и Симеонов от друга. На тях не е присъствал лидерът на Атака Волен Сидеров, който е в изключително обтегнати отношения със Симеонов. В крайна сметкка председателят на НФСБ склонил да се върне в парламента.

Какво следва

По неофициална информация на Mediapool оттук нататък трябва да се реши наследникът на Симеонов, като това най-вероятно ще стане идната седмица. Постът, според коалиционното споразумение, е “ресор” на Обединените патриоти. Така че вицепремиерското място ще остане за тях. Проблемът, според депутати от ГЕРБ, е че този мястото може да бъде поискано от Волен Сидеров за “Атака” или за него самият.

“От една страна ние очакваме страшни проблеми между Симеонов и Сидеров и е добре единият да бъде в МС, от друга: ще бъде ужасен знак именно Сидеров да бъде вицепремиер в наш кабинет”, твърдят от формацията на Борисов.

Единственото радостно, според ГЕРБ, е че ДПС ще преустанови бойкота на пленарните заседания и проблеми с кворумът оттук насетне няма да има. Следващата седмца се очаква коалиционен съвет, който да реши наследникът на Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?