Валери Симеонов: Подложени сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти

Иво Антонов е в реанимация, след като научил, че ще бъде уволнен заради снимка с нацистки поздрав

Валери Симеонов: Подложени сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти

Вицепремиерът по икономическата и социалната политика Валери Симеонов обяви,че няма да подаде оставка и да напусне правителството. Тя му беше поискана в четвъртък от БСП, ДПС, "Воля" и граждански организации, заради обяснението му в защита на подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав заместник-министър на регионалното развитие Павел Танев.

"Няма как да подам оставка, не виждам основания. Бих желал някой да ми каже защо ми искат оставката. Реплики да съм си правил майтапчийски снимки в далечната 1979 г. просто няма. Ще съдя вестник "Сега" и настоявам да се изкара и да се пусне аудиозаписът", заяви Валери Симеонов пред Нова телевизия.

Според него думите му са извадени от контекста. Симеонов обясни, че през 1979 г. е бил на стаж в бившата ГДР с голяма група студенти и казал пред вестник "Сега", че някой може да извади и с него компроментираща снимка от онези години, когато посетил концлагера "Бухенвалд".

"Добре е преди да се раздават присъди и оценки да се изслуша всичко, което съм казал“, призова Симеонов.

"Всеки може да използва някаква снимка. Това почва да преминава границата. Подложени сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти", каза вицепремиерът. Според него в момента има "политическо оклеветяване" срещу него в една "отвратителна кампания".

Валери Симеонов отново защити подалия оставка зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев за снимката му с нацистки поздрав от музей за восъчни фигури. "Поведението на Павел Тенев е една нелепа шега, която не трябва да бъде в миналото на човек, който взима такъв висок държавен пост. Явно е, че се създава едно обществено мнение, което прехвърля негативността си върху правителството", каза Симеонов.

Той коментира и появилата се в четвъртък снимка на шефа на дирекция във военното министерство Иво Антонов. Снимката е от преди 3 години и на нея Антонов се е снимал с нацистски поздрав до танк във Военно-историческия музей.

Симеонов съобщи, че в момента Иво Антонов е в реанимацията на Военно-медицинска академия, след като изпаднал в прединфарктно състояние, научавайки по телефона, че е уволнен.

"Иво Антонов го познавам от повече от 15 години. Той възстанови много паметници в Сърбия, Македония, Украйна. Изключително предан човек и добър професионалист, който си вършеше работата. Как пък някой не си зададе въпроса дали тази снимка не е монтаж. Може ли по снимка да бъде оклеветяван човек. В момента той е в реанимация. В едно друго шоу един палячо се облича с нацистки униформи и се върти като пумпал по сцената", каза видимо ядосан Валери  Симеонов.

"Това вменяване на фашизъм в редовете на "Обединените патриоти" е отвратително", допълни лидерът на Националния фронт за спасение на България. Той заяви, че за него Холокостът е "най-зловещата страница" от историята на човечеството и сравни зверствата на нацисткия режим, с извършените от Сталин престъпления срещу собствения му народ.

Валери Симеонов се извини за неудобствата, които е причинил с изказванията си на коалиционните си партньори от ВМРО и "Атака", както и на премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът не смята, че има "приятелски огън" срещу него от тяхна страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България