Валери Симеонов поиска отпадане на плажните концесии

Вицепремиерът критикува Министерството на туризма за контрола на ивиците и бараките в курортите

Валери Симеонов поиска отпадане на плажните концесии

Вицепремиерът Валери Симеонов поиска концесиите на плажовете да отпаднат, тъй като държавата печели прекалено малко от тях. Той критикува и работата на Министерството на туризма, което не контролирало достатъчно стопаните на плажовете, и било виновно за безразборното поставяне на бараки в курортите.
 
"Цялата концепция за концесия на плажовете е тотално сбъркана", обяви Симеонов пред БНТ в понеделник.  Той добави, че от всички плажове държавата получава по 8 млн. лв. на година, докато концесионерите вземат десетократно повече.

За пример той даде една от ивиците в курорта Слънчев бряг, за която държавата вземала 1.2 млн. лв. на година. По изчисления на Симеонов само от ресторантите на него концесионерът събирал около 3 млн. лв., а от чадъри и шезлонги сумите сигурно били по-големи.

Вицепремиерът за пореден път обясни, че плажовете са обект на сенчести икономически интереси и най-апетитните от тях се стопанисвали от хора, свързани с бившите силови групировки.

По закон плажовете могат да се отдават под наем или на концесия. В момента за голяма част от атрактивните ивици има договори за дългогодишни концесии. Част от тях изтичат в следващите няколко години. През 2017 г. са подписани договори за 6 ивици със срок от 20 години. Наскоро от Министерството на туризма, което отговаря за процедурите, обявиха, че подготвят още конкурси за концесии.

Вицепремиерът изрази разочарование, че министерството не е предложило отпадане на концесиите с промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които пусна наскоро за обществено обсъждане. "Грозно е, че министерството подготвя концесии преди промените в закона. Те трябва да бъдат прекратени", добави Симеонов.

Според него било по-добре държавата да ги раздаде без пари само срещу ангажимент да се поставят чадъри и шезлонги, които обаче да се дават на туристите на много по-ниски цени. "По-добре да стане като в Гърция", каза Симеонов.

Той критикува Министерството на туризма и заради неефективния според него контрол, който упражнява на плажовете. Цяло лято министърът Николина Ангелкова демонстрира активност по темата като проверяваше лично дали концесионерите и наемателите на плажовете спазват правилата за стопанисването им. Според Симеонов обаче за това отговаряли едва четирима души в министерството и затова плажовете се превърнали в "територия на беззаконието и злоупотребите". Общините по места били вдигнали ръце, тъй като ивиците били държавни. В същото време Симеонов обяви за много ефективни оглавяваните от него проверки по морето.

Вицепремиерът за пореден път заяви, че трябва да се премахнат преместваемите обекти от плажовете и алеите в националните курорти. Според него времето на "бараките" било отминало, те приличали на бежански лагери и само пречели на туристите да виждат морето и плажа. За безразборното поставяне на такива обекти той отново обвини Министерството на туризма. Според него ведомството одобрявало безкритично схемите за бараките, които концесионерите сами си рисували. "Натъкваме се на някои меко казано недоразумения. Министерството на туризма разрешава безразборното поставяне на обекти. Това е недопустимо. Министерството трябва да защитава интересите на доходоносния туризъм, а не на бар кроловете", коментира вицепремиерът.

Симеонов отново заяви, че собствеността на инфраструктурата в националните курорти трябва да се прехвърли на общините. За пример отново даде Слънчев бряг, където алеите, електропреносната система и ВиК мрежата са на държавното дружество "Слънчев бряг" АД, а собствеността на останалата част от курорта е разпокъсана. Според вицепремиера държавното дружество било само "корупционно звено", което разрешава поставянето на "стелажи и бараки" по тротоарите. В същото време то има задължението да влага в инфраструктурата, а средствата от собствениците на имоти, които я ползват, отиват в община Несебър. Местната власт била готова да приеме отговорността за инфраструктурата на курорта, обясни Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес