Валери Симеонов поиска процедурата за изтребителите да бъде прекратена

Цената на ДПС все повече се вдига

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Лидерът на съуправляващия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов поиска процедурата за избор на нови изтребители да бъде отменена и да се обяви нов конкурс.

"Според мен трябва да се обяви нов конкурс, което пак е жест към американската страна, тъй като им се дава възможност да си вземат съответното решение на най-високо ниво и да предоставят изисканата информация. Това е вариант 1, или вариант 2 – да не участват", каза бившият вицепремиер пред телевизия "Европа" в сряда.

Същия ден правителството предложи на парламента да одобри започването преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70 и да допусне възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна.  

Ходът на Симеонов създава сериозни проблеми на управляващите, най-вече от гледна точка на политическата защита на предложението им срещу атаките на БСП и президента Румен Радев. Освен това и партия "Атака" на Волен Сидеров, също част от съуправляващата коалиция "Обединени патриоти", е против американските изтребители. БСП вече каза, че няма да подкрепи решението на кабинета, срещу което се обяви и президентът.

От Военновъздушните сили (ВВС) съобщиха, че в офертите за нови изтребители не е била приложена цялата необходима информация. Именно този казус визира Симеонов.

Правителството обаче очаква да събере необходимата информация в рамките на директните преговори със САЩ.

БСП вече се обяви срещу това предложение, а подобна позиция се очаква да заемат и депутатите на проруската партия "Атака" и на "Воля", чийто лидер Веселин Марешки е срещу закупуването на каквито и да е било самолети.

Сега към тях вероятно ще се присъединят и представителите на НФСБ в парламента, като така подкрепата на ДПС става все по-ключова. Според неофициална информация депутатите от ДПС на този етап са готови да подкрепят предложението. Ако това се случи, няма да е необходима подкрепа от "Атака", НФСБ и "Воля".

Валери Симеонов коментира, че има ускоряване на желанието за разглеждане на въпроса за изтребителите в Народното събрание.

"Вижда се, че ще бъде прехвърлен за решение в парламента, както често се случва, за да може да има колективната безотговорност, така да се каже, така че предстоят решения по този въпрос", допълни той.

Симеонов каза, че засега позицията му не е обсъдена с коалиционните му партньори в "Обединени патриоти", но очаква това да се случи следващата седмица.

Случващото се е удар за вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който защити правителственото решение, но пък се оказа изолиран в собствената си коалиция "Обединени патриоти".

В момента между т.нар. "патриоти" текат и сложни преговори за явяването им на изборите за европейски депутати.

Симеонов каза, че решението дали "Обединени патриоти" ще се явят с единна листа ще бъде взето на предстоящия им коалиционен съвет.  

В сряда вечерта председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира темата с изтребителите в бТВ, но не и изказването на Валери Симеонов. Цветанов обвини БСП и президента Румен Радев, че саботират процедурата и имат интерес да бъде избран друг кандидат.

По думите му всяка една спекулация около процедурата по избор на нов тип боен самолет може само да забави модернизацията на българската армия.

"Аз уважавам качествата на Румен Радев като пилот, но не уважавам качествата му като политик, защото той иска да отклони страната ни на Изток, но не и да затвърдим позициите си в НАТО и САЩ. Саботирането на този инвестиционен разход и модернизацията на българската армия е в услуга на всички тези, които имат интереси държавата да плаща за сегашната авиационна техника и да можем действително да даваме пари за нещо, което е несъвместимо с НАТО”, каза Цветанов.

"Процедурата е прозрачна, имаме доклад, представен на министъра на отбраната и на икономиката, те посочиха, че F-16 е по-доброто решение заради техническите показатели. Аз съм убеден, че след разговорите цената ще бъде много по-приемлива за българския данъкоплатец”, добави той.

По думите му "семейството на F-16 преобладава почти навсякъде“.

Според него в парламента ще бъде намерено мнозинство, за да бъде финализиран процесът.

"Когато стигнем до ратификация ще бъдем с много по-голяма подкрепа. Решението на Министерския съвет от днес влиза в парламента следващата седмица, може би още в сряда .Ще видим дали ще можем да продължим преговорния процес“, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?