Валери Симеонов предлага държавата да издържа третото дете в семейството

Мярката щяла да заобиколи “безотговорното родителство“

Валери Симеонов предлага държавата да издържа третото дете в семейството

Вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов обяви, че възнамерява скоро да предложи пакет от мерки за стимулиране на раждаемостта, една от които е издръжката на всяко трето дете в семейството да бъде поета от държавата.

“Нашето предложение, което все още не е окончателно обсъдено с нашите партньори, е третото дете да бъде дете на държавата – държавата изцяло да поеме издръжката на това трето дете. Защото след като ние си поставяме за цел решаването на демографския проблем и повишаването на населението на държавата, ние трябва да вложим пари в това“, каза Сименов в четвъртък пред БНТ.

Той поясни, че държавата ще стимулира класическия тридетен модел, като хората, които желаят да имат повече от три деца, ще трябва сами да подсигурят издръжката им.

Симеонов коментира, че предложението не означава, че ще продължава стимулирането на безотговорната раждаемост. “Става въпрос за оцеляване на българската държава“, посочи той.

Симеонов каза, че той и екипът му работят върху изготвянето на мерки, срещу всяка от които да има записани годишни разходи

Той заяви, че предложенията са изготвени след внимателен анализ на раждаемостта както сред българите, така и сред ромите.

Интеграцията на ромите е възможна, защото са свикнали с порядките ни

Според него проблемът с малцинствата в България и гетата, в които живеят, не е толкова голям. За сравнение той даде квартал "Моленбек" в Брюксел, който е заселен почти изцяло от мюсюлмани и е смятан за място, където живеят крайни ислямисти.

"Нашите цигани са свикнали с порядките в страната, тъй като живеят на тази територия от векове. Ситуацията не е същата като в "Моленбек". Трябва да стъпим на тези основи, за да започнем тяхната интеграция в обществото", допълни Симеонов.

Симеонов смята, че държавата трябва да се възползва от обстоятелствата, че става дума за хора, живели по българските земи с векове и че като цяло има отдавна създадени взаимоотношения на търпимост между тях и българското население.

"Естествено трябва да се добавят и някои по-категорични и твърди мерки, с които да се премахне вредното въздействие на внушенията на т. нар. "правозащитни, ромски, цигански" и всякакви организации, които внушават на циганския етнос, че има само права, а няма задължения. но това също е в правомощията на държавата. И аз мисля, че решаването на въпроса е възможно", каза той.

Помощи срещу труд

По думите му трябва да се разреши икономическия проблем в гетата, който обаче не трябва да бъде на база безвъзмездни помощи, а помощи срещу труд.

Симеонов коментира, че до края на 1989 г. не е имало проблем с циганския етнос. Той заяви, че депутатите, включително опозицията, са били прави като са посочили за основна причина за проблема при циганите е трудовата им незаетост. В този смисъл, по думите на Симеонов, има много работа за "етносите" в сектора на "ръчния труд, общите дейности".

“Навсякъде има пространства за почистване, нужда от поправки на улици, тротоари, други по-малки обекти, които се финансират от общините. Освен това циганите могат да бъдат заангажирани и в големите обекти по европейски програми“, смята Симеонов.

“Фронт за работа има и държавата трябва да се ръководи от принципа "социални помощи срещу заетост", както е записано в програмата на коалицията Обединени патриоти - ГЕРБ 2017-2021 г“, заяви Симеонов.

Той определи етническото напрежение, на което станахме свидетели през последната седмица, като "моментна снимка на ситуацията в цялата страна". Според него, изолацията на циганския етнос в гета е изцяло подвластно на възможностите и на действията на държавата.

Затова "ние сами трябва да вземем решение", а реши ли нещо държавата, тя няма как да не го постигне, убеден е вицепремиерът.

Той припомни идеята си да се създадат полицейски управления в тези квартали, както е на много места по света. Полицейското присъствие респектира и подпомага поддържането на реда в такива квартали, убеден е той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?