Валери Симеонов предлага закриване на частните лотарии

Валери Симеонов предлага закриване на частните лотарии

Съуправляващата партия НФСБ предлага само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е внесъл в четвъртък в парламента проект за промени в Закона за хазарта, според който сегашните частни лотарии ще могат да организират единствено "томбола, бинго, кено и техните разновидности".

Ако поправките минат, процъфтяващите "Национална лотария" и "Лотария България" ще трябва да преустановят дейност. Идеята на НФСБ е такъв тип игри да се организират от държавния тотализатор.

От партията на Валери Симеонов настояват три месеца след приемането на законопроекта издадените лицензи на частни лотарии да бъдат прекратени.

В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята им е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 г. Ще е възможно обаче и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 година.

Законопроекът, който е подписан от Валери Симеонов и депутатите му, предвижда да бъдат унищожени билетите, фишовете и талоните на частните лотарии, които не са били купени преди да бъде прекратен лиценза им.

С предложенията си НФСБ иска и магазините, в които се продават талони и "други удостоверители знаци за лотарийни игри" да не могат да отстоят на по-малко от 300 метра от училища. В момента такова ограничение има само за игралните зали и казината.

"Този тип игри се утвърдиха като най-масовите на българския пазар и тяхното разпространяване е свързано и с провеждането в електронните медии и интернет на агресивна по своята същност реклама. Това до голяма степен влияе на подрастващите, които са уязвима група, която трябва да бъде предпазвана от възможността за създаване на хазартна зависимост", пише в мотивите на законопроекта.

Законопроектът идва на фона на сигнал от началото на декември, според който частните лотарии плащат сериозно занижена държавна такса в сравнение с държавния тотализатор, в резултат на което бюджетът е пропуснал да събере около 250 млн. лв. за последните пет години. Сигналът е подаден от бившите съдружници на Васил Божков в хазарта братя Найденови, които в момента са в тежък конфликт с бизнесмена. Малко след това Държавната комисия по хазарта (ДКХ) призна, че държавната лотария и частните лотарии се облагат различно,

Това не е първият път, в който Валери Симеонов иска да ограничи лотарийните игри. През 2018 година той предложи лотобилети да не се продават в магазини, лавки и бензиностанции, а само в специализирани хазартни обекти. Настояваше и за ограничаване на рекламата на хазартни игри.

Въпреки че на теория Симеонов получи принципна подкрепа за промените от ГЕРБ и БСП, на практика законопроектът му тръгна с фалстарт и бе изпратен за нотификация от Европейската комисия. В края на 2018 година се разбра, че тогавашният законопроект е получил "зелена светлина", но след това бе оставен да отлежава в Народното събрание.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?