Валери Симеонов предложи "ляво-дясна националистическа" коалиция

"Обединени патриоти" са готови на преговори и с ГЕРБ, и с БСП, възможно било и програмно правителство

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти да направят "широко правителство". Такава идея лансира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" (ОП).

"Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии", казва Симеонов във вторник, цитиран от агенция "Фокус".

"Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция. Дали ще бъде коалиция, или програмен кабинет, смятаме, че трябва да се сложи точка на противопоставянето", твърди Симеонов. След което се наема да посредничи за среща между лидерите на ГЕРБ и БСП: "Използвам случая да се обърна към Бойко Борисов и Корнелия Нинова за провеждането на спешни срещи и формирането на едно такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 депутата".

Според него това е напълно възможно, просто трябва да бъде игнорирано и преодоляно егото на отделните лидери. "Аз моето съм готов да го преглътна. Нямам и кой знае какво его“, коментира Симеонов.

Той обаче все пак смята да изчака дали ще има предложение от ГЕРБ.

"Винаги сме повтаряли, че сме готови на разговори и на съвместни действия с всички български партии, независимо от кой спектър са те, защото най-важни са интересите на хората“, казва още Валери Симеонов.

Малко по-късно пред БНТ обаче той разшири тезата си. Първо съобщи, че сметките му сочат, че ОП и БСП изобщо не могат да съставят кабинет, а управление между ОП и ГЕРБ би имало 122 народни представители.

 

"Най-естественият кабинет, който би получил подкрепа от 202 депутати, което би гарантирало стабилност и 4-годишен мандат е на ГЕРБ, БСП и от нас", каза Симеонов. "Какво друго може да се случи – вариант на коалиция, изградена от ГЕРБ и ОП – 122 гласа, крехко мнозинство, тоя филм го гледахме по времето на Орешарски, а отвън да марширува опозиция", обясни Симеонов.

 

Той заяви, че е скептичен към Воля на Веселин Марешки, тъй като това не е политически субект, а по-скоро икономически субект в политиката.

 

Симеонов обясни, че още преди изборите е споделял идеята с колегите си в Обединените патриоти, а след тях и с представители на ГЕРБ. "Трябва да ви кажа, че реакцията не беше истерична", заяви той.

 

И съобщи, че при такъв вариант наречен "широка коалиция" или ако БСП и ГЕРБ не искат да влизат в коалиция – "програмен кабинет", на който премиер да не е нито Борисов, нито Нинова.

Потърсени за коментар, от останалите формации в ОП казаха пред Mediapool, че още по време на предизборната кампания лидерът на НФСБ е лансирал идея за "тройна ляво-дясна националистическа коалиция", но подобно решение на "Обединените патриоти" няма.

"Ще се срещаме и с Борисов, и с Нинова, ще преговаряме. Нямаме решение да посредничим за управление между ГЕРБ и БСП", казаха представители на ВМРО пред Mediapool.

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път отхвърли възможността партията ѝ да се коалиция с ГЕРБ. Борисов пък още в изборната нощ посочи БСП и ДПС като невъзможни партньори.

И БСП, и ГЕРБ обаче не са коментирали възможността за "експертен кабинет", който може да бъде използван като камуфлаж за широка коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017