Валери Симеонов: Путин или има лоши съветници, или не си мери приказките

Вицепремиерът иска външно министерство да реагира на изказванията на руския президент

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

"Отношенията с Русия в последните дни се развиват в една нелинейна зависимост. Руският президент Путин или има лоши съветници, или не си мери приказките. Не знам кой му пише речите и изказванията на Владимир Путин, но той си позволи да даде лоша оценка на българското правителство за "Южен поток". Нещо обаче се е объркал и е добре МВнР да излезе с остра позиция по този въпрос", заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

Той коментира поредните язвителни коментари на Путин по български адрес. Миналата седмица руският президент призова ЕС да защитава интересите си за "Северен поток 2", а не както София е направила с "Южен поток". 

Според Валери Симеонов обаче проектът "Южен поток" е бил унизителен за страната ни.

"Решението за спирането на проекта е продиктувано поради това, че България можеше да търпи сериозни финансови санкции от ЕС, ако беше реализиран този проект. Проектът беше вреден и срещу българския национален интерес", посочи Симеонов.

"Да инвестираш в изграждането на тръбопровод и да чакаш да получаваш такси след 20 или 220 години, е глупаво. Тук става въпрос за много сериозни икономически основания да отхвърлим този проект. Не всеки енергиен проект е полезен", добави той.

Валери Симеонов коментира и темата за избора на нов главен секретар на МВР. По думите му бившият национален координатор на партия "Атака" Светлозар Лазаров не е подходящ за поста. 

"По-добре да се внимава с избора на главния секретар на МВР, за да не го освобождаваме след няколко месеца. По-добре да се направи подходящ избор. Светлозар Лазаров все още носи сериозни негативи от случая с Лясковец. Не мисля, че това е подходящ избор. Споразумението с ГЕРБ повелява всички кадрови промени да бъдат обсъдени с партньорите", каза Симеонов.

Лазаров бе главен секретар на МВР по време на премиера Пламен Орешарски.

По повод разговорите на лидера на "Атака" Волен Сидеров с евродепутата Николай Бареков, Симеоново посочи, че няма трус в "Обединени патриоти".

"Не виждам трус в това, че една от партиите има намерение да участва в следващите избори в друго съдружие. В "Обединени патриоти" сме се подписали за сегашното събрание, не за бъдещи коалиции", добави Симеонов.

Освен това той коментира, че ремонтът в центъра на  София е в самото начало и е прибързано да му се правят оценки.

"Българската архитектура е специфична", отбеляза вицепремиерът.  

Споделяне

Още по темата

Още от България