Валери Симеонов размаха пръст на БНТ за филм за "възродителния процес"

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Около БНТ гърми и трещи заради показания от програмния ѝ директор Емил Кошлуков среден пръст в ефир, но според вицепремиера Валери Симеонов не това е проблем на обществената телевизия. В понеделник той си позволи да размаха пръст на БНТ заради това, че продължава да излъчва игралния филм от 2005 "Откраднати очи", разказващ любовна история между туркиня и българин - герои и жертви на т.нар. "възродителен процес".

Според Симеонов филмът изкривява истината за "възродителния процес" (процесът на насилственото преименуване на българските турци по време на комунизма бел.ред.) и "прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации".

Филмът на режисьора Радослав Спасов е по идея на журналистката Нери Терзиева и е излъчван многократно в българския ефир. Той е спечелил и много награди от български и чужди фестивали.

Валери Симеонов и партията му "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) настояват ръководството на телевизията "да спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета".

Забележително е, че той не реагира на скандала с неприличния жест на Кошлуков в петъчното му предаване, докато негов гост беше представителят на природозащитниците Борислав Сандов, който е против застрояването на Пирин. Същия ден Валери Симеонов нахока брутално евродепутатката от "Зелените" Ска Келер, която подкрепи протестите.

Меdiapool публикува без редакторска намеса позицията на НФСБ срещу филма "Откраднати очи", която е подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев:

"ПП "Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма "Откраднати очи“ по канала "БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време.

Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. "възродителен процес“. "Откраднати очи" предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на "художествено произведение" прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации.

Трагедията с малката Тюркян се използва за груба "художествена" лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им. Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици.

Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от "творческо внушаване" на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ?

НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години.

В противен случай, препоръчваме в програмата на "БНТ-Уорлд-Ливе" (?!) да се включи и македонския филм "Трето полувреме“ за кръвожадните "бугари“, както и художествено четене на "Митът Батак" на Улф Брумбауер и Мартина Балева."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?