Валери Симеонов: Русия не иска признание, иска подчинение

Вицепремиерът видя връзка между изказванията на руския патриарх и президента на Турция

Валери Симеонов: Русия не иска признание, иска подчинение

Хората, които управляват Русия, не искат признание, искат подчинение. Такъв извод направи вицепремиерът Валери Сименов във вторник пред радио ″Фокус″ по повод визитата на руския патриарх Кирил в България. По думите му, въпреки че ″нямаше масова реакция на българските институции, поведението на този човек беше полезно за българите, за България и най-вече за отрезвяването".

Непосредствено след изявите на главата на руската православна църква Симеонов го нарече "второразрядно съветско ченге". По-късно думите му се превърнаха в повод за скандал в патриотичната коалиция. В резултат Симеонов прехвърли критиките си върху държавното управление в Москва.

"Кога представителите на тази голяма държава ще започнат да се държат като демократични водачи, духовни, политически и т.н. Извинявайте, обаче на мен не ми се ще да подминаваме един друг факт, който беше засенчен от нелепото поведение на патриарх Кирил. И този факт беше военната демонстрация на Путин с демонстрацията на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Коя държава демонстрира най-новите си военни постижения през личността на президента? Нали някак си за мен това беше исторически необичайно и притеснително събитие", каза той.

"Но във всички случаи тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, ако, а те явно се отъждествяват с позицията на патриарх Кирил, но тези хора явно не искат признание, те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат. А това няма как да стане″, продължи Симеонов.

Вицепремиерът обърна внимание и на времето, в което руският патриарх отправя критиките си към България – в края на посещението си. ″За да може да избяга″, е обяснението на Симеонов.

"Забелязахте ли, когато си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение″, обобщи хронологията Симеонов.

Вицепремиерът коментира и вчерашно изказване на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който в реч се обърна към българските турци с думите: "Кърджали е част от нашите душевни граници." Симеонов видя връзка между двете събития.

″Турция много държи агресивно да разширява своето влияние във всички посоки извън своите граници. И за тази цел използва турски говорящите в съседните държави. С други думи, тука няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна и дали, още един интересен въпрос, и дали това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на Патриарх Кирил, което беше аналогично″, каза Симеонов.

И продължава: ″В смисъл на Владимир Гундяев, който в момента изпълнява ролята на патриарх на Русия - там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки, духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск″, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България