mediapool.bg Ти си това, което четеш

Валери Симеонов: Русия не иска признание, иска подчинение

Вицепремиерът видя връзка между изказванията на руския патриарх и президента на Турция
18:35 | 13 март 2018 | 12 коментара

Хората, които управляват Русия, не искат признание, искат подчинение. Такъв извод направи вицепремиерът Валери Сименов във вторник пред радио ″Фокус″ по повод визитата на руския патриарх Кирил в България. По думите му, въпреки че ″нямаше масова реакция на българските институции, поведението на този човек беше полезно за българите, за България и най-вече за отрезвяването".

Непосредствено след изявите на главата на руската православна църква Симеонов го нарече "второразрядно съветско ченге". По-късно думите му се превърнаха в повод за скандал в патриотичната коалиция. В резултат Симеонов прехвърли критиките си върху държавното управление в Москва.

"Кога представителите на тази голяма държава ще започнат да се държат като демократични водачи, духовни, политически и т.н. Извинявайте, обаче на мен не ми се ще да подминаваме един друг факт, който беше засенчен от нелепото поведение на патриарх Кирил. И този факт беше военната демонстрация на Путин с демонстрацията на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Коя държава демонстрира най-новите си военни постижения през личността на президента? Нали някак си за мен това беше исторически необичайно и притеснително събитие", каза той.

"Но във всички случаи тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, ако, а те явно се отъждествяват с позицията на патриарх Кирил, но тези хора явно не искат признание, те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат. А това няма как да стане″, продължи Симеонов.

Вицепремиерът обърна внимание и на времето, в което руският патриарх отправя критиките си към България – в края на посещението си. ″За да може да избяга″, е обяснението на Симеонов.

"Забелязахте ли, когато си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение″, обобщи хронологията Симеонов.

Вицепремиерът коментира и вчерашно изказване на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който в реч се обърна към българските турци с думите: "Кърджали е част от нашите душевни граници." Симеонов видя връзка между двете събития.

″Турция много държи агресивно да разширява своето влияние във всички посоки извън своите граници. И за тази цел използва турски говорящите в съседните държави. С други думи, тука няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна и дали, още един интересен въпрос, и дали това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на Патриарх Кирил, което беше аналогично″, каза Симеонов.

И продължава: ″В смисъл на Владимир Гундяев, който в момента изпълнява ролята на патриарх на Русия - там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки, духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск″, допълни той.

Още по темата
Още от България