Валери Симеонов с листа от "патриоти прагматици", надява се на 2-3 евродепутати

Валери Симеонов с листа от "патриоти прагматици", надява се на 2-3 евродепутати

НФСБ, които ще участват на евроизборите със "Средна европейска класа" в коалиция "Патриоти за Валери Симеонов", се надяват да вкарат в европарламента двама-трима души от листата си, която била съставена от "патриоти прагматици". Това обясни лидерът на НФСБ и водач на листата Валери Симеонов при регистрацията на кандидатите им за евровота.

Той се похвали, че сред кандидатите им били представители на дребния и средния бизнес, имало "представители на доста етноси, включително и ромския - на четвърто място". По думите му останалите партии трудно можели да се похвалят с такива хора.

След месеци неуспешни опити, трите партии от участващата във валастта коалиция "Обединени патриоти" (ОП) не успяха да се разберат за общо явяване на евровота и се регистрираха поотделно. 

Именно Симеонов беше и този, който първи се отказа официално от опитите за общо явяване на ОП. "Атака" и ВМРО продължиха още известно време публично да повтарят, че може трите партии все пак да са заедно. След това обаче Сидеров обяви, че прави кастинг за млади политици, които да са част от листата му за евровота. ВМРО, които предварително обявиха, че водач на листата им ще е настоящият евродепутат Ангел Джамбазки, започнаха да обикалят страната.

През цялото време Симеонов повтаряше, че вината за явяването им поотделно не е негова, а на другите две партии в ОП. Във вторник попитан дали разделянето на "Патриотите" за евроизборите няма да навреди на "общата им кауза" във вътрешната политика, лидерът на НФСБ отговори: "Не е в нас вината, така че не бих желал да коментирам. Питайте тези, заради които се явяваме отделно".

Според него не трябвало да се прави пряка връзка между европейските и евентуални предсрочни парламентарни избори.

"Нашето разбиране е, че парламентарните избори имат една цел, управление на държавата. Европейските са присъствие в ЕП. Това са различни избори. Не би трябвало да се прави пряка връзка между тях", обясни Симеонов. 

Попитан дали "Апартаментгейт" може да промени резултатите на европейските избори, той отговори: "Не се занимавам с дребни сметки. Мисля и аз, и колегите сме над тези неща. Казал съм си мнението за този скандал, не бих желал да го коментирам и хиперболизирам. Резултатите ще покажат".  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019