Валери Симеонов съобщи за напрежение в "Обединени патриоти"

Виновен бил Каракачанов - ВМРО узурпира цялото медийно пространство

Валери Симеонов съобщи за напрежение в "Обединени патриоти"

В националистическата коалиция "Обединени патриоти" (ОП) има наслоено напрежение и тя "скърца", а дали ще се оправи зависи от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, заяви коалиционният му партньор и лидер на НФСБ Валери Симеонов. От обясненията му пред БНТ във вторник стана ясно, че причината за това напрежение е "узурпирането на цялото медийно пространство" от ВМРО. Според него обаче това не е проблем за управлението: "Каруцата върви, тогава скърца, когато не скърца, тогава е опасно".

Преди десетина дни вицепремиерът и съпредседател на ОП Валери Симеонов нарече глупотевина идеята на колегата си Красимир Каракачанов за референдум за гей браковете и заяви, че НФСБ няма да го подкрепи. "Ако Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня", отвърна задочно Каракачанов.

Според Симеонов темата за Истанбулската конвенция се преекспонира от ВМРО и БСП, които така искат да извлекат тяснопартийни дивиденти.

"Тази конвенция няма да бъде подкрепена от "Националния фронт за спасение на България", от неговите депутати, но референдум няма да бъде подкрепен също. Защото това са 30 милиона лева, 30 милиона грешни пари, които ще бъдат изхвърлени, ще бъдат похарчени за една глупост", повтори Симеонов във вторник.

По думите му референдум е ненужен, защото ще се провали и на хората трудно ще им бъде обяснено защо са похарчени 30 млн. лв. за провеждането му: "Няма да излязат бабите да гласуват за нещо, което не разбират. Представяте ли си каква атака ще има тогава от това джендър общество, как ще обясняват, че с това вкарахме джендър темата в общественото пространство?! Един политик трябва да гледа в бъдещето. По такива теми не се прави референдум".

Симеонов допълни, че сериозни въпроси като ратифицирането на Истанбулската конвенция се разглеждат и обсъждат на политически съвет, а не в телевизионни студия, а такъв съвет не е имало.

Вицепремиерът освен това отрече твърденията в някои медии, че е бил на тайна среща с Цветан Цветанов, за да уговаря поведението на депутатите от НФСБ, когато се гласува конвенцията. През последните 14 дни двамата нито са се виждали, нито са се чували, обясни той.

Симеонов изрази неудоволствието си от това, че се правят самоволни изказвания в медиите, а в парламентарната група на ОП от няколко месеца има напрежение без да се прави нещо за премахването му: "Естествено, че има непрекъснато проблеми, има наслоени от няколко месеца напрежения, които са в парламентарната група, които няма никакво желание да бъдат решени тези проблеми, които пораждат напрежение и то най-вече от страна на колегата Каракачанов. Там има едно голямо деформиране на медийните представяния в коалицията, това все пак е коалиция от три партии, но в случая цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО. Надявам се да го решим в скоро време".

"Предлагал съм на Сидеров (лидерът на "Атака" Волен Сидеров е председател на парламентарната група – бел.ред.) да организира среща, нещо не се получава", добави той.

Запитан дали отношенията ще бъдат изчистени, Симеонов отговори, че това зависи от Каракачанов. "Това са болести на растежа. Когато първите симптоми на звездната болест бъдат определени, разумните хора реагират, неразумните продължават да мислят, че са по- умни от другите и летят в небесата", обобщи отношенията с коалиционните партньори Симеонов и ги упрекна, че се изказват "неподготвени" за Истанбулската конвенция и за референдум за нея.

"Няма нормален политик, който да не се бори против насилието, независимо дали е на полов или на расов принцип", подчерта Симеонов, който миналата година бе заснет да блъска жена на българо-турската граница.

От казаното в студиото се разбра още, че лидерът на НФСБ е обиден на маса хора. Един от тях е математикът коментатор Михаил Константинов, който в същото предаване на БНТ, но в понеделник, го е нарекъл "неефективен политик". Като примери за обратното Валери Симеонов посочи приноса си за промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин", подготовката на измененията в плана за Витоша и вкарването на ред в Слънчев бряг.

По думите му Явор Дачков от сайта "Гласове" е "нечистоплътен човек" и "разумен човек, опитващ да влезе в жълтия сектор", а социолога Първан Симеонов от "Галъп" обвини, че като член на ВМРО изпълнява техни поръчки (Първан Симеонов не е член на ВМРО-бел.ред.). Това стана след като "Гласове" писали неистината, че Симеонов е съгласувал на тайна среща със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обща позиция за Истанбулската конвенция. Социологът пък бил коментирал, че Симеонов имал властови амбиции.

"Може някой да каже, че се чувам с Кончита Вурст и изпълнявам нейните указания, вярва ли някой сериозно, че Цветанов, който е с 10 години по-млад от мене, ми определя поведението", аргументира се вицепремиерът.

По въпроса за строежите в ски зоната над Банско той повтори, че не се излиза на един сантиметър от зоната, не се слага една тухла, нищо абсолютно не се прави освен един втори кабинков лифт, с който да отпушим тези опашки. И добре е хората, които протестират, да го знаят. Трябва да се назовава истината и никакво застрояване на Пирин няма да има, допълни Валери Симеонов.

Водещият Иво Никодимов не го пита за бруталната му атака срещу съпредседателката на "Зелените" в Европейския парламент Ска Келер заради подкрепата ѝ към гражданските протести в защита на Пирин. Както стана известно, поведението на Валери Симеонов е дало повод на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да говори с българските власти. ЕК обаче смята случая за приключен, след като правителството се разграничило от думите на своя вицепремиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България