Валери Симеонов: Ще оставим Москов и ще върнем старите правила за варене на ракия

Патриотите ще се молят и на БСП да предложат кадърни специалисти, за да спасят България

Патриотичният фронт ще се опита да състави правителство, в което да останат всички успешни според него министри от сегашния кабинет – Владислав Горанов, Петър Москов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова и Ивелина Василева. Това обяви във вторник един от лидерите на ПФ - Валери Симеонов.

"Ако президентът Росен Плевнелиев възложи на нас третия мандат, ние ще направим правителство", потвърди пред бТВ Симеонов.

Идеята на Патриотичния фронт е в евентуалното бъдещо правителство да останат повечето сегашни министри, но Бойко Борисов да не е премиер. Симеоново уточни, че ще търсят подкрепа от ГЕРБ, а и от "БСП въпреки изключително негативното отношение на Корнелия Нинова".

"Няма его. Лично аз ще отида и ще се помоля на всички да дадат кадърни специалисти, с които да успеем да спасим от тежкото положение България", каза Симеонов.

Във вторник Борисов не отрече възможността депутати от ГЕРБ да подкрепят подобен кабинет. По-рано той предупреди, че кадри на партията му няма да участват в служебно правителство, но досега не е коментирал дали повелята му е в сила и за нов кабинет в рамките на сегашния парламент.

"Ще разчитаме на ГЕРБ, но може ли някой да гарантира, че Патриотичният фронт няма да бъде жертва, не сме полетели към властта заради постове, правим го, защото трябва да го направим. Можем да бъдем провалени в рамките на няколко месеца, но това е смисълът от участието ни в политиката", заяви Симеонов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна твърдо настоява за служебно правителство и предсрочни избори в края на март, което вероятно предизвика Симеонов да отчете, "негативното" ѝ влияние.

Горанов, Москов и Павлова остават

Валери Симеонов посочи като "успешни, ерудирани и професионалисти" сегашните министри на финансите - Владислав Горанов, на енергетиката – Теменужка Василева и на здравеопазването – Петър Москов.

Той се закани Москов да остане в кабинета, въпреки че очаква партньорите му да не одобрят подобно назначение.

"Ще бъде грешка да бъде заменен Москов. Той свърши черната, мръсната работа на ГЕРБ за прекъсване на източването на здравната каса", каза Симеонов и уточни, че обвиненията срещу него не се отнасяли за корупция.

Той обаче не отговори дали би запазил и военния министър Николай Ненчев.

На въпрос ще бъде ли Красимир Каракачанов премиер, Симеонов каза, че не са водени такива разговори и че остават на позиция, че не е добре за България по средата на мандата да се сменят министри.

Варенето на ракия като приоритет

Сигурно обаче е мястото на финансовия министър Владислав Горанов.

"Горанов показа, че може да бъде главното действащо лице по отношение на справянето с кризата с КТБ, стрес тестовете за ГЕРБ", каза Симеонов.

Като забележка към него той отбеляза обаче, че слушал финансовия експерт на ГЕРБ Менда Стоянова.

Симеонов се закани да бъде върнато и старото положение за варенето на домашна ракия.

"Някой път и тя (Менда Стоянова) греши. С казаните за ракия много сбърка и съм сигурен, че тя ще прояви разбиране", каза Симеонов.

Това е стара цел на патриотите. Те искат да се върнат старите правила за варене на ракия, според които малките казани ще са с вместимост до 1000 литра вместо досегашните 500 литра.

Освен това според него има резерв и за повишаване на минималните пенсии на 300 лева.

Той оцени високо и работата на енергийния министър Теменужка Петкова, която е предприела стъпки за излизане от колапса в енергетиката.

Според него са успешни и министрите на екологията – Ивелина Василева, на благоустройството – Лиляна Павлова и на туризма – Николина Ангелкова.

"Принудени сме"

Валери Симеонов коментира, че най-добрият вариант за излизане от сегашната ситуация е формирането на кабинет, който да довърши мандата на този парламент.

"Ние сме принудени да се нагърбим с това да съставим кабинет, в случай че ГЕРБ и БСП не реализират своя мандат. Продължаваме разговорите и с тях, и помежду си, не е добре България да отива на избори. Ще приемем мандата по простата причина, че това е смисълът на влизането в политиката – защо влизаш в политиката, ако, когато трябва да поемеш отговорността, ти не го правиш", каза той.

"Винаги вярвам и правя всичко, което е възможно, за да не се постигнат загуби, кризи за страната и най-добрият изход от тази ситуация е този парламент да продължи да работи и да не се минава през първо служебно правителство, второ служебно правителство и извънредни избори. Знае се какъв ще бъде резултатът – пак ще бъдат същите играчи в парламента и отново трябва да се правят коалиции. По предварителни сметки нито БСП ще има някакъв сериозен ръст, нито ГЕРБ ще има някакъв сериозен спад", заяви Валери Симеонов.

Споделяне

Още от България