Валери Симеонов ще се дави, ако остане отмяната на строежи в Пирин

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов и лидер на НФСБ, коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, пред вестник "Сега", запитан във вторник какви ще бъдат действията на кабинета, ако решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), отменящо плана за строежи в ски зоната Банско, бъде потвърдено окончателно.

Преди ден от ВАС съобщиха, че отменят правителственото решение от края на декември 2017 г. за промяна плана за управление на парк "Пирин", позволяваща нови строежи в ски зоната "Банско". Мотивите на магистратите са, че поправката е трябвало да бъде подложена на оценка за въздействието върху околната среда, че формулировката отваря възможност за преодоляване на забраната за строежи в защитени територии и че правителството не е изпълнило задължението си да опазва околната среда с решението си.

То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок и според Симеонов Министерският съвет трябва да направи това. Той щял още следващата седмица за предложи на заседанието на правителството да се вземе подобно решение. "Трябва да има последователност в поведението на всеки индивид и на всеки орган. Министерски съвет има решение за приоритетно подпомагане на изграждането на втори лифт. Така че задължително трябва да обжалваме", заяви сега Симеонов, който миналата седмица беше обвинен от лидера на "Атака" Волен Сидеров, че провежда кампания в спасяване на "редник Цеко" (съсобственикът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, за който се смята, че стои зад концесионера на ски зоната в Банско – "Юлен" АД" – б.ред.).

От Министерския съвет коментираха пред Mediapool, че неговата правна дирекция заедно с колегите си от същото звено в екоминистерството проучват мотивите на съда и съгласуват решението си дали да обжалват пред петчленния състав на ВАС.

Именно по повод евентуално потвърждаване на решението на тричленката Симеонов прави коментара си за скачането от моста.

Лидерът на НФСБ обяснява още, че не вижда логика правителството да търси среща с представители на природозащитните организации, които протестираха месеци заради решението на кабинета. "Ние в момента имаме проблем със съдебно решение, а не с природозащитниците", каза вицепремиерът.

Той е сред яростните защитници на инвестиционните намерения на "Юлен" да се строи втори кабинков лифт в Банско и дори присъства на демонстрации в София в подкрепа на разширяването на ски пистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?