Валери Симеонов: Ускоряваме даването на българско гражданство, 56 000 души чакат отдавна

Имаме пълното съдействие на Министерство на правосъдието, така че да се облекчи режимът за получаване на българско гражданство, тъй като в момента имаме натрупани над 56 000 забавени заявления, обяви в сряда вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на координационния център за българите в Украйна, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че предстои внасяне на законодателни промени, свързани с получаване на българско гражданство за българите по произход от трети страни.

Координационният център функционира към Държавната агенция за българите в чужбина и се ръководи от Петър Харалампиев.

Той коментира, че целта е "да се задълбочи все повече работата с българските общности в Украйна" и да се създават облекчения за постоянно пребиваване тези българи в България. Държавата ще се опита да улесни търсенето на работа на тези хора у нас.

В сряда правителството одобри спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България.

"Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила", се казва в съобщение на правителствената пресслужба. В първите дни на мандата на правителството Валери Симеонов обяви, че хора от тези държави могат да запълнят недостига на работна ръка за туристическия бранш.

Сега Симеонов обяви, че режимът за наемане на работници в България до 90 дни вече е облекчен, а желаещите да работят получават необходимите разрешителни за 7 дни.

"Това вече факт. Също както е факт и това, че с разпореждане на МВнР в консулските служби вече са премахнати всякакви посредници търгаши на визи и работни места. Говоря конкретно за Украйна, тъй като там могат да се входират документи само лично, евентуално с нотариална заверка и по никакъв друг начин. Голяма част от тези 6000 човека, които имаха предварително сключени договори от Украйна, за да работят по Черноморието, вече са тук и ще облекчат работата на туристическия бранш, който както знаете се задъхва от недостиг на работна ръка и от голям прилив на туристи. Дай Боже всеки му“, каза Симеонов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?