Валери Симеонов: Условието ни за коалиция е да се изпълни програмата ни

Той е малко разочарован от резултата на "Обединените патриоти"

Валери Симеонов, сн: БГНЕС

Очаквахме повече, разочарован съм малко, коментира пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов от "Обединени патриоти", които според предварителни данни се класират трети на предсрочните парламентарни избори с 9.5% по данни на "Алфа рисърч", 8.8% според Галъп интернешънъл" и 8% според "Маркет линкс".

Според първите резултати от екзит пол "Обединените патриоти" изпреварват Движението за права и свободи, което досега заемаше третата позиция.

Резултатът на патриотите би осигурил около 25 – 27 депутатски мандата, докато в 43-ото Народно събрание „Патриотичният фронт“ имаше 19 депутата, а „Атака“ - 11.

От думите на Валери Симеонов се разбра, че не е сигурно дали коалицията ще участва официално в управлението, ако ГЕРБ им отправи такова предложение, или тя ще предостави само парламентарна подкрепа, както направи в 43-ото Народно събрание.

"Нека видим крайните резултати и как ще протекат преговорите. Доста сме скучни и предвидими – ще стане същото, както преди две години", посочи Симеонов. От думите му се разбра, че коалицията отново ще настоява партньорството с ГЕРБ да се скрепи с одобряване на обща програма, в която да са застъпени приоритети от програмата на патриотите. Едва тогава коалицията ще каже дали ще участва във властта или не.

От изказването на Валери Симеонов се разбра още, че не е сигурно докога ще издържи патриотичната коалиция.

"Да не съм Баба Ванга да гледам в бъдещето", отговори Симеонов на въпроса докога ще издържи коалицията. Той допълни, че в коалицията „се разбираме, но животът е нещо доста сложно“.

"Държа на тезата си, че тези избори бяха ненужни. Защо беше нужно това упражнение, г-н Борисов", попита Симеонов.

По думите му патриотите биха се гордели, ако изместят ДПС - "вечния трети, без когото не може".

"Успяхме да спрем доста автобуси на границата с протестите си, но не сме го направили за проценти", каза още Валери Симеонов по повод незаконните блокади по българо-турската граница.

Другият съпредседател на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък заяви пред "Би Ти Ви", че тепърва ще се решава как ще действа коалицията.

"Първо да честитим на тези, които спечелиха изборите, и второ да се надяваме, че този парламент и сегашните политици от тази вечер нататък ще бъдат по-разумни“, коментира той.

"Кампанията беше много динамична не сме имали време да се съберем и да умуваме какво ще правим след изборите. Изразявам мнение като председател на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти. Още от утре с колегите ми Валери Симеонов и Волен Сидеров ще седнем доста по-детайлно да обсъдим ситуацията", допълни Красимир Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?