Валери Симеонов "успокоява": Туристите са по-малко, но харчат повече

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

През това лято броят на туристите е по-малко в сравнение с 2018 г., но има ръст на приходите, успокои депутатът и лидер на НСФБ Валери Симеонов след заседание на областния съвет по туризъм във Варна в понеделник, цитиран от БТА.

По думите му сведенията за криза в сектора са силно преувеличени. Освен че гостите от чужбина са по-платежоспособни, се отчита ръст и в посещаемостта на културните и исторически забележителности във Варна, каза още Симеонов, но не даде никакви конкретни данни и период, за който се отнасят.

"Успокоението" от страна на бившия вицепремиер, отговарящ за туризма, идва десетина дни, след като от Националния статистически институт отчетоха, че през май има спад и на посещенията в местата за нощувки, и на приходите от тях. Официалните данни сочат, че общият брой нощувки във всички места за настаняване в България е намалял със 7.8 на сто през май 2019 г. спрямо същия месец на 2018 г. Приходите от нощувки са спаднали с 2.6 на сто, като постъпленията от чужди туристи са се свили с близо 10 процента.

Самата министърка по туризма Николина Ангелкова каза, че към началото на юли спадът на морските туристи е 5-8 на сто с очакване намалението да се компенсира в оставащите месеци до края на активния летен сезон.

Не е ясно как какъв период говори Симеонов и дали става въпрос за приходи от нощувки или като цяло изхарчените пари в туристическия сектор.

Депутатът, който водеше лична война с шумните заведения по морето предишните сезони и неговата партия предложи драконовски мерки и глоби при нарушаване на силата на децибелите и времето за забавления, отчете още, че няма вече сериозни проблеми с шума от заведенията в курортите около и във Варна.

По думите му новият закон за шума е започнал да действа още преди официално да влезе в сила, благодарение на засиления контрол през последните 3 години. Симеонов припомни, че вече действат законови промени, които прецизират правилата за поставяне на преместваеми търговски обекти в големите курортни комплекси. Контролът ще осъществява дирекцията за строителен контрол, а не общините, което Симеонов отчете като много положителен фактор.

За промените в законодателството, касаещи дивото къмпингуване, депутатът посочи, че предложенията са направени от групата на обединените патриоти, а не от Министерството на туризма и сформираната от него работна група.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес