Валери Симеонов "уволни" във Фейсбук шефката на ДНСК

Регионалното министерство опроверга съобщението на вицепремиера

Вицепремиерът Валери Симеонов "уволни" във Фейсбук, че е успял да издейства уволнението на дългогодишната началничка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева.

Той самият се похвали чрез профила си в социалната мрежа, че Гечева подала оставка. Впоследствие, часове след съобщението, постът беше премахнат, а регионалното министерство опроверга информацията.

Симеонов поиска публично оставката на Гечева в началото на лятото, като я обвини, че покровителства незаконните строежи по Черноморието.

"Макар със закъснение, в това управление нещата се случват. Преди два месеца и половина поисках освобождаването на Милка Гечева от длъжността началник на Дирекция за национален строителен контрол поради сериозни съмнения за покриване на незаконните плажни дискотеки на мутрите на плажа Слънчев бряг юг. Заведението "Какао", "Кубанита", The One, както и любимото ми "Бедрум" са построени в разрез с нормативните уредби за преместваеми обекти и се простират на декари площ върху дюните. Това обаче не попречи на Гечева да отговори на моя сигнал за нарушения с констатацията, че няма нарушения. Тези, както и други констатации на ДНСК и регионалните им поделения по морето, ме мотивираха да поискам оставката ѝ. От вчера госпожата е освободена. Вярвам, че следващият началник на ДНСК ще се съобразява единствено със закона и няма да угодничи на закононарушителите, независимо с кои на властта са свързани те“, посочи в поста си вицепремиерът. 

Милка Гечева е начело на строителния контрол от 2010 г. насам, като оцеля на поста си в няколко редовни и служебни правителства.

Гечева оглави ДНСК по време на първото правителство на ГЕРБ, когато министър беше Росен Плевнелиев. Впоследствие по време на правителството на Пламен Орешарски тя беше за кратко отстранена и заменена с арх. Николай Христов, но служебният регионален министър Екатерина Захариева я върна на поста. Дни преди да бъде отстранен от поста, Христов огласи нередности и порочни практики в ДНСК при пускането на строителни обекти в експлоатация.

През последните месеци Гечева предизвика гнева на Симеонов заради бездействието си и нежеланието да премахне преместваеми обекти, разположени върху пясъчните дюни на Слънчев бряг.

"ДНСК пречи на прилагането на закона. Чувствам се саботиран, но аз трудно се отказвам от това, с което съм се захванал. Най-вероятно ще поискам оставката на Гечева", каза в началото на юли Симеонов. 

При отстраняването на Гечева през 2013 г. бившият регионален министър Лиляна Павлова изказа куп суперлативи за Гечева в обратната посока на това, което днес твърди Валери Симеонов.

"Изключителен професионалист и експерт, от 15 години работи в сферата на строителния контрол. От младши експерт, инспектор, началник отдел, заместник-началник и ръководител на службата. Тя не е политическо назначение, тя не може грам да бъде класифицирана като "калинка”, изключителен професионалист. Благодарение на този човек в нашата страна успяхме и бяха спрени най-безобразните "Дюнигейт”, къмпинг "Корал”, Иракли, Камчийски пясъци, в Несебър. Всичко това, което се случва беше благодарение на абсолютната воля, непреклонност на експерти, които искат да прилагат закона", заяви тогава Павлова по адрес на Гечева.

Споделяне

Още от България