Валери Симеонов взе на мушка шеф на съд в Бургас

Магистратите отказали да допуснат предварително изпълнение на затварянето на търговски обекти

Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков, който е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати - членове на състави на Административния съд - Бургас, по отношение на произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие", посочват от пресслужбата.

Искането също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд - Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото.

Според вицепремиера е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите в България.

Преди два дни Симеонов съобщи в интервю за БНТ, че Националната агенция за приходите среща сериозни проблеми с работата си по Черноморието.

След проверките на НАП Бургас по Южното Черноморие са издадени заповеди за затваряне на 79 заведения. "Те в момента работят с пълна пара, защото бургаският съд отхвърля актовете", каза тогава Симеонов.

По думите му имало случай, при който акт за затваряне се съставя в населено място извън Бургас и докато екипът се върне с хартиения документ в града, съдът вече е отменил забраната за работа. Някои инспектори дори са били заплашвани, допълни вицепремиерът.

"По Черноморието държавата воюва с държавата", обобщи вицепремиерът и се обяви за бърза промяна в съдебната система.

От Административен съд – Бургас на практика частично потвърдиха твърденията на Симеонов. От прессъобщение до медиите обаче става ясно, че не е допуснато единствено предварително изпълнение на заповедите на НАП за затваряне на обектите, но делата все още не са разгледани по същество.

"Административен съд - Бургас не е отменил нито една от заповедите на директора на НАП в Бургас за налагане на принудителна административна мярка -"запечатване на търговски обект", срещу които са постъпили жалби в периода от 1 юли до 8 август. Делата, образувани по тези жалби, са насрочени и предстои разглеждането им в открито съдебно заседание", се посочва в прессъобщение на съда.

От пресслужбата уточняват, че към настоящия момент съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на тези заповеди, т.е тяхното реално изпълнение преди влизането им в сила и преди проверката им за законосъобразност.

От юли до 8 август в Административен съд - Бургас са постъпили 91 жалби срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение на заповедите, с които се налага принудителна административна мярка - "запечатване на обект". За този период съдът е отменил, поради липса на мотиви, допуснатото предварителното изпълнение на 82 заповеди и е отхвърлил жалбите срещу 9 броя актове на НАП, като жалбите по същество срещу самите заповеди все още не са разгледани.

Всички дела, с изключение само на пет са решени, както изисква законът, в срок от 24 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България