Валери Симеонов за Доган: Дръндарска кокошка - просо сънува

Карадайъ обяви, че такъв лидер се ражда веднъж на сто години, според Нинова Доган иска всички да се съберат и да се сговорим

Валери Симеонов за Доган: Дръндарска кокошка - просо сънува

Дръндарска кокошка – просо сънува. Така депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира снощната традиционна годишна реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган , който предложи да се направи програмно правителство, подкрепяно от целия парламент, тъй като страната нямала нужда от предсрочни избори.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче се отнесе далеч по- сериозно и благосклонно към посланието на Доган, споделяйки възгледа му, че няма нужда от предсрочен вот и с уточнение, че няма нужда и от програмен кабинет. Формалният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че "личности като господин Доган, лидери като господин Доган - на сто години веднъж се раждат".

"Трябва ли да се коментира речта на Ахмед Доган, като че ли това е най-важното политическо събитие на последната седмица?! Не мисля така. По-скоро бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером "Празни мисли на един празен човек". Тансформирано на български по отношение на неговите идеи там за не знам си какъв кабинет, бих казал: дръндарска кокошка просо сънува", коментира Симеонов (дръндарската кокошка явно е по аналогия с родното село на Доган -Дръндар).

На въпрос дали "Обединени патриоти" биха взели участие в програмен кабинет, Симеонов каза: "Стига глупости, какъв програмен кабинет. Държавата си има кабинет, откъде на къде ще развиваме някакви такива фантастични хипотези".

Цветан Цветанов заяви, че парламентарното мнозинство и стабилно и по много важни гласувания се постига национален консенсус.

"Друг е въпросът, че ДПС имат може би повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП", изтъкна Цветанов и обясни това с факта, че ДПС спазва курса на европейската си партия -майка АЛДЕ, както ГЕРБ – на ЕНП, докато БСП се разминава с позициите на ПЕС.

Точните думи на Доган гласят: "Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия". Словото му бе публикувано на официалния сайт на ДПС с уточнение, че е изнесено "пред елита" на партията по случай настъпването на новата година. Доган аргументира нуждата от програмен кабинет с това, че България изостава от темповете за развитие на ЕС и догонващото развитие трябва да стане приоритет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтълкува словото на Доган като потвърждение на искането на БСП за оставка на правителството.

Преведено на достъпен език, словото на Доган означава правителството да подаде оставка, тъй като явно вече има алтернатива - всички да се съберем и да се сговорим, коментира тя.

"Има едно развитие от изявлението на г-н Доган от миналата година досега. Миналата година по това време и сегашното. Ако си спомняте миналата година той каза, че ГЕРБ нямат алтернатива и каза, че трябва да подкрепяме стабилността и сигурността в държавата в лицето на правителството на Борисов. Вчера каза друго, че трябва всички да се съберем и да направим общо програмно правителство. Преведено на по-достъпен език означава това правителство да подаде оставка, вече явно има алтернатива според представител на г-н Доган. И тази алтернатива е всички да седнем на една маса и да се сговорим. Това е различна оценка за опозицията спрямо това, което той каза миналата година", заяви Нинова.

"Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер 1 на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции, е правилна и тя съвпада с нашата. Както и че има много по-силна роля на държавата в икономиката. Предложението за лечение - програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула", допълни Нинова и отново повтори, че този парламентът е изчерпан и изходът е само един – предсрочни избори.

Според нея втората причина за невъзможност за програмен кабинет е, че изглежда абсолютно невъзможно да седнат на една маса "Обединени патриоти" и ДПС, както и БСП и ГЕРБ.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на свой ред коментира, че личности и лидери като Доган ес раждат веднъж на сто години и "ние, като държава, имаме нужда от такива лидери".
 
Той също изрази тезата, че трябва да се работи за ускорено догонващо развитие на страната. За разлика от Доган, който поиска за това да работят всички парламентарни партии, Карадайъ се обърна към "системните партии", който обаче не пожела да назове.

"Това е нашият призив към системните партии - да направим нужното и необходимото за ускореното догонващо развитие на страната. На въпроса, че ние сме говорили и говорим за предсрочни избори - вие сигурно помните и знаете - в нашата декларация сме казвали какво е това, и продължението е било системните, отговорните, национално отговорните партии да си свършат работата, така че мисля, че по тази тема сме наясно", каза председателят на ДПС.

"Колеги, нужно е да дадем своя принос в подкрепа на държавата, държавността и гражданите", отговори Карадайъ на въпрос дали ДПС ще засвидетелства по-силна подкрепа към управляващите след призива на Доган "да се помогне на управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия".

И в момента ДПС помага за осигуряването на кворума, освен това често подкрепя идеите на ГЕРБ (и обратното).

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?