Валери Симеонов за сирийците в Елин Пелин: "Ами ако някой тегли кибрита и това семейство изгаря?"

Валери Симеонов за сирийците в Елин Пелин: "Ами ако някой тегли кибрита и това семейство изгаря?"

Лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов защити действията на кмета на Елин Пелин против заселването на сирийско семейство статут на бежанци, като се аргументира със "следния сценарий": "Някой тегли кибрита и това семейство изгаря".

Преди да допусне такъв сценарий пред Нова телевизия в сряда Симеонов разви тезата, че живеещите в един български град имали "абсолютното право" да решат с кого искат да съжителстват.

"Никой не казва, че са лоши сирийците. Просто не са приети в тази общност на Елин Пелин. И когато от студията и в медиите прекалено много се вълнуваме от тяхната съдба, нека все пак да не забравяме, че в този Елин Пелин, че в нашите градове живеят хора, които имат абсолютното право да желаят или да не желаят с кого да съжителстват. Това някак си остава на заден план", каза той, след което се нахвърли върху "Хелзинкски комитет, Отворени общества и всякакви други соросоидални и либерастки организации", които от сутрин до вечер защитавали други интереси.

"Определено вие все пак им съчувствате. Аз искам да ви попитам, след като им съчувствате, бихте ли желали да се развие следният сценарий - със силата на обществото, на държавата, натиск върху кмета, който защитава основателно интересите на своите съграждани, това семейство остава там. И след два дена някой тегли кибрита и това семейство изгаря. Тогава как ще се чувствате?", обърна се лидерът на едно от формациите в коалицията "Обединени патриоти" към водещия предаването.

А на забележката, че с думите си "малко подстрекава", Симеонов отговори: "Това е животът. Никого не подстрекавам. Искам да ви попитам, ако това се случи, вие ще поемете ли своята отговорност, че сте заемали определена позиция?". Под "определена позиция" той имаше предвид съчувствието към бежанците от Сирия.

По думите му, тази тема, от една страна, "от сутрин до вечер се преекспонира", но, от друга, тя не била тема на партията, от която е елинпелинският кмет – ВМРО, а "национална".

"От решаването на този въпрос в Елин Пелин ще зависи как ще се приемат занапред тези бежанци, ако, недай си боже, България бъде принудена да приема по-големи количества хора. Това е въпрос на разработване на държавна политика", каза Валери Симеонов.

Според него протестът в Елин пелин не е предизборен, въпреки че сирийското семейство живее в града от август миналата година.

"При мене няма задкулисие, а предкулисие"

"Никой няма основание да ме упреква в каквато и да е уговорка с Борисов, с ГЕРБ и с когото и да е, това са нелепици." Така Симеонов коментира твърдението на напусналия НФСБ доскорошен депутат Димитър Байрактаров, че самият лидер на НФСБ води тайни преговори за участие в бъдещо управление с ГЕРБ, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов – БСП.

"При мен няма задкулисие, а предкулисие. Никой няма време да се занимава с ГЕРБ и БСП. Те са ни последната грижа", заяви Симеонов. По думите му Байрактаров е избрал да прави собствена политическа кариера.

"Хората не ги интересува дали ще се обединим с БСП, дали с ГЕРБ. Това е жълтения", смята Симеонов. По думите му не е изключено коалицията между ВМРО, НФСБ и Атака да участва в следващото управление, като важното е какво тя ще успее да изпълни от програмата си.

"Не очаквайте чудеса в политиката. Нищо друго няма да стане освен това, което стана преди две години. Ще седнем и ще преговаряме за нашата програма в каква степен може да влезе в програмата на правителството", каза Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България