Валери Цветанов стана първият обвиняем от кабинета "Станишев"

Валери Цветанов стана първият обвиняем от кабинета "Станишев"

Бившият министър на земеделието от квотата на ДПС Валери Цветанов стана първият министър от предния кабинет с официално повдигнато обвинение. Във вторник сутринта той се яви в Националната следствена служба (НСлС), където бе обвинен за престъпление по служба във връзка с неизгодни, според прокуратурата, замени на държавни земи.

По същото време в сградата на ул. "Г. М. Димитров" с второ обвинение се сдоби бившият шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков (БСП). Той ще отговаря за неизгодна сделка.

Двамата представители на старата власт са с мерки за неотклонение "подписка".

Така става факт заканата на новото правителство през септември да има обвинен министър от кабинета "Станишев". Отдавна бе ясно, че първият "изгорял" ще е Валери Цветанов, а обществеността от дълго време бе подгрявана за "новината" чрез различни изказвания на вътрешния министър Цветан Цветанов и представители на прокуратурата.

Разкритията за нередности станаха по време на предишното правителство. През февруари бе проведена акция на ДАНС и прокуратурата в земеделското министерство и ДАГ, по време на която бяха иззети документи и започна разследване за заменките. Още преди изборите бе разкрита схемата на сделки от типа "кон за кокошка", според думите на висш прокурор.

Заменки в дванадесет без пет

Валери Цветанов е обвинен заради 15 заменки, подписани от него на 27 февруари т.г., ден преди да влезе в сила мораториумът върху механизма на смяна на държавни гори и земи с терени на частници. Облагодетелствани са 15 различни физически и юридически лица, уточни градският прокурор Николай Кокинов и се закани "всички да бъдат разследвани".

Той не пожела да посочи общия размер на щетите за държавата, но каза, че те се изчислени за всяка сделка поотделно.

Друго обаче твърди адвокатът на Цветанов – Васил Василев, който на излизане от следствието заяви, че вредите не са посочени.

Самият Цветанов коментира, че няма извършено престъпление и очаква това да бъде доказано от българското правосъдие. Кокинов на свой ред не пожела да каже, къде точно е престъплението при положение, че сделките са направени преди мораториума. "Това е въпрос, на който ще отговори съдът", коментира той. Добави, че в момента става дума за работно обвинение, което може да бъде променено преди да влезе в съда.

20 заменки и щета от 4.5 милиона

Прокурорите бяха по-конкретни за обвинението към Юруков – той е подведен под отговорност за 20 сделки с гори, от които са настъпили вреди за 4 523 010. 96 .лв. Всичките заменки са извършени на 23 януари 2009 г.

Това не е първото обвинение за Юруков, който през август получи такова за длъжностни престъпления, довели до щети в особено големи размери. Ставаше въпрос за неизгодна замяна на държавен горски масив край Созопол.

Един министър на ден стига

От думите на градския прокурор на София Николай Кокинов стана ясно, че активно се работи и по злоупотреби във военното министерство. Вече многократно бе намекнато, че бившите министри от НДСВ Николай Свинаров и Веселин Близнаков за бъдат обвинени за заменки с имоти на армията. Това обаче все още не е факт, тъй като, както Кокинов обясни, че един обвинен министър дневно стига.

Той не назова имената на други проверявани бивши министри, но каза, че има получен сигнал за сграда в Стара Загора, която се проверява дали средствата са изразходени целесъобразно.

По думите му за последните 5 седмици са получени около 30 важни сигнала за злоупотреби, по които са образувани досъдебни производства и по които градската прокуратура работи.

Според Кокинов единствено в образователното министерство няма получени сигнали за злоупотреби.

Градският прокурор съобщи още, че идната седмица ще бъде внесен обвинителният акт срещу бизнесмена Христо Ковачки. Актът вече е готов и в момента се правят техническите уточнения преди внасянето му. Материалите са събрани в повече от 100 папки.

Спецекипите готови до октомври

Ден преди първото премиерско посещение на Бойко Борисов в Брюксел, целта на което ще бъде да възвърне доверието на ЕК, бе подписано и официално споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС за създаване на специализирани екипи, които да разследват корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност и злоупотребите с еврофондовете.

Решението за създаването на екипите бе обявено веднага след изборите в отговор на критичния годишен доклад на ЕК. Главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Цветан Цветанов многократно са говорили за спецекипите, но преди визитата на Борисов в Брюксел явно е намерено за необходимо да се даде допълнителна публичност.

Екипите ще започнат работа от 1 октомври. В тях ще бъдат ангажирани служители, които ще бъдат изведени от служебните си задължения и ще работят само в тях. Служителите ще бъдат одобрявани след специални тестове в института по психология на МВР.

Главният прокурор каза, че вече са набелязани и знаковите дела, по които ще работят екипите. Очаква се това да бъдат знакови дела, наблюдавани от Брюксел, по които досега няма резултат. Целта е в сравнително кратки срокове разследванията да приключат с доказателства, годни за съда.

"Не е редно да коментирам, каквито и да са доклади или справки изготвени в ДАНС", заяви председателят на агенцията, запитан, съществува ли доклад уличаващ в корупция бивши министри и дали новите екипи ще се занимават с тях.

Броят на екипите е секретен, но Цветанов обеща те да са "достатъчно". Предвидена е възможност към тях да бъдат привличани други експерти. Поради специфичната методика на работа обаче, всичко свързано с работата им е секретно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?