Валерий Тодоров остава директор на БНР за още 3 години

Валерий Тодоров остава директор на БНР за още 3 години

Съветът за електронни медии преизбра Валерий Тодоров за генерален директор на БНР. На 29 май изтича неговият първи мандат, но той има право и на втори.

Изборът бе проведен публично и с явно гласуване. Валерий Тодоров получи 8 гласа "за".

Според процедурата за избор на директора на националното радио всеки един от членовете на СЕМ посочва трима от допуснатите до участие в конкурса деветима кандидати, които подкрепя. След това, между тримата, събрали най-много или равен брой гласове, всеки член на СЕМ посочва кандидата, за когото гласува.

До финала освен Тодоров достигнаха и Александър Велев и Ивайло Малинов, но осемте присъстващи членове на регулатора подкрепиха единодушно преизбирането на Тодоров. Деветият член на СЕМ Бойчо Кулински отсъстваше по болест.

На първия тур от процедурата кандидатурата на Александър Велев бе подкрепена от 7 гласа, на Ивайло Малинов от 3 гласа, на Поля Станчева от 2 гласа, а на Чавдар Стефанов и Анета Малинова - от по един 1 глас. Без подкрепа останаха Жени Гаджалова, Николай Ангелов и Гергина Дворецка.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира, че журналистите от БНР подкрепят Валерий Тодоров за втори мандат "и в този смисъл това е избор, който ние направихме под натиск, но как оценяваме този натиск е отделен въпрос". Според Лозанов "може много хора в радиото да мислят по друг начин, но да ги е страх да го кажат“.

"Страхът има цена и в 2010 година страхът се нарича Валерий Тодоров", заяви Лозанов.

Валерий Тодоров обаче отхвърли коментара на Георги Лозанов.

"Намерете ги тези колеги, изслушайте ги, дайте им трибуна да кажат от какво се страхуват. Аз уплашени в радиото не съм видял. Както видяхте, и на 4 май имаше една дискусия, сега също, нито един уплашен от радиото не дойде. Не знам, явно са много уплашени, след като не са дошли да си изразят мнението. Надявам се пред вас няма да се плашат да кажат от какво се страхуват и какво се случва", заяви Тодоров.

В разпространената от БТА биографична справка за Валерий Тодоров се казва, че е завършил журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" през 1981 г., след което започва работа в програма "Хоризонт" на БНР.

Той е дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва. През 2006 г. е удостоен с най-високото отличие за чуждестранен журналист от Медиа-съюз на Русия.

До избирането му за генерален директор на БНР през май 2007 г. е директор на "Радиоразпространение" в БНР и изпълняващ длъжността директор на радио "Благоевград".

След като тази справка бе разпространена, в БТА бе получено уточнение от един от неуспелите кандидати за поста - Чавдар Стефанов, в което се казва, че "в списъците на руския Медиа-съюз за отличени български журналисти не фигурира името на Валерий Тодоров. Единственият българин е Чавдар Стефанов, бивш кор. на БНР в Русия".

През юли СЕМ трябва да избере и директор на БНТ. Мандатът на сегашния директор на телевизията Уляна Пръмова изтича през септември, но тя обяви, че ще се оттегли от поста преждевременно, ако наследникът ѝ бъде избран по-рано.

Не се знае обаче в какъв състав СЕМ ще направи избора за нов шеф на националната телевизия. Миналата сряда парламентът прие членовете на СЕМ да са петима, вместо както досега – девет и да нямат право на два последователни мандата. В петък обаче президентът Георги Първанов върна промените в Закона за радиото и телевизията.

Споделяне

Още от България