Валежите активираха и свлачища

Валежите активираха и свлачища

Заради повишаването на температурите, предизвикващи силно снеготопене, и новите валежи продължава да е критично положението с нивата на реките, язовири преливат, а влагата активира и свлачищни процеси в сряда. Очаква се усложняване на ситуацията, тъй като прогнозите са за нови валежи и интензивно топене на снеговете, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Нивата на реките Арда, Марица и Тунджа в долните им течения остават критично високи и се чака новото им повишаване.

От 1952 г. досега само през 1955 г., е наблюдавано по-голямо водно количество на Тунджа при Елхово от регистрираното вчера.

До 26 февруари включително общинските язовири трябва да се източват чрез облекчителните им съоръжения; да се осигури свободен обем от поне 25% за поемане на високата вълна, а ако това е невъзможно, да се осигури дежурство за предупреждение при преливане, съобщиха от екоминистерството.

От язовир "Цонево" във Варненска област се изпускат контролирано по 50 кубични метра в секунда, а нивото на водоема е на метър от точката на преливане, съобщи директорът на Гражданска защита във Варна Владимир Иванов.

Освен това във водоема се очаква вливане на води от реките Камчия и Тича. Няколко по-малки язовира в областта преливат в естествените си преливници, посочи Иванов.

Топенето на снега и падналите дъждове в последните дни активизираха свлачищните процеси в Балчик, съобщиха от пресцентъра на общината.

Най-тревожна е обстановката около жилищния блок "Тузлата" в центъра на града. Подпорната стена, изградена край близкия скат, е поддала на натиска му и има реална опасност за живеещите в сградата. Ситуацията е утежнена и от авария във водопроводната мрежа край жилищния блок, която вече е отстранена.

Пропадане на земни пластове има в района на "Гемиджи чешма". Специалисти от "Геозащита"-Варна са установили локално обрушване на земната повърхност по улица "Приморска". В местността "Овчаровски плаж" има откосно свличане между 50 и 100 сантиметра от повърхностния слой на ската.

Общината очаква доклад от експерти на "Геозащита" за параметрите на свличанията, за да предприеме мерки за тяхното локализиране и предотвратяване на евентуални инциденти.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, но някои от тях са макри и заледени, съобщиха от МВР. През изминалото денонощие е загинал един човек, а осем са били ранени при пътни произшествия. Тежките катастрофи на територията на страната са седем, има опасност за живота на един от ранените. В София са станали едно тежко и 104 леки пътни произшествия.

По по-високите и усойни места пътищата са заснежени и частично заледени. Почистват се и се обработват. По автомагистралите "Тракия" и "Хемус" пътните настилки са мокри, на мостовете и виадуктите - частично заледени. Магистралите се почистват и се обработват, продължава да вали слаб сняг.

Опасност от падащи камъни има в прохода Троян - Кърнаре, област Смолян, Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово - Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, в района на Мечи дол и района на Козница, Белица - Загражден, Кочериново - Рилски манастир, предупредиха от МВР

Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

Мъгли има по поречието на Дунав (Силистра) и в района на Обзор, където видимостта е до 50 метра. В района на Баирбаши и Кичево (Варна) видимостта е от 100 до 150 метра.

Остава забраната товарни превозни средства с маса и товар над 10 т да преминават през прохода "Шипка", ограничено е и движението на камиони с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан", по пътя Стара река - Сливен, Сливен - Ичера. Всички МПС трябва да бъдат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, през проходите "Превала","Рожен", Пампорово, по пътя Батак - Доспат.

Всички товарни автомобили трябва да се движат с вериги по пътя Пещера - Батак - Доспат, допълват от МВР.

Всички товарни автомобили трябва да бъдат с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград-Сърница и Белово-Юндола.

Заради снегонавявания временно са затворени: пътят Шипково-Рибарица, "Шипка" - "Бузлуджа", Дюлево - Русокастро (наводнен участък от пътя), Загражден - Белица (Смолянско). Забранено е движението на товарни автомобили през Дюлинския проход заради свлачище.

Няма проблеми за движението през ГКПП "Кулата"-"Промахон" на българско-гръцката граница. От събота вечерта всички видове превозни средства могат да минават свободно през пункта и в двете посоки, въпреки че тракторите на протестиращите гръцки фермери все още са в района на гръцкия граничен пункт "Промахон".

Очакванията и на българските гранични власти са да започне евентуално по-късно през деня да започне изтеглянето им, след като във вторник стачкуващите земеделски производители решиха да спрат протеста си и да вдигнат окончателно блокадата от пункта.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?