Валидността на паспортите е увеличена до 10 години

снимка БГНЕС

Българските паспорти ще имат 10-годишна валидност, а издаването на личните документи ще става по-бързо. Това реши окончателно в четвъртък парламентът, след като прие промени в Закона за българските лични документи.

С тях българите ще могат да избират, когато подават заявление за издаване на международен паспорт дали той да важи за 5 години, както е сега, или за 10 години. Промените ще влязат в сила от 10 октомври 2020 г., но на МВР се дава възможност до 1 януари 2021 г. да създаде нужната организация за издаване на паспорти с по-дълга валидност.

Остава обаче валидността до 5 години на паспортите, издавани на хората, които нямат навършени 18 години. В личните карти ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите.

В закона изрично ще бъдат регламентирани и бързите и експресни услуги за издаване на личните документи. Обикновената услуга остава 30 дни, бързата – 3 дни, а експресната – до 8 работни часа от приемане на заявлението.

Предвижда се нова процедура за подаване на заявления за подмяна лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да използва електронен подпис. Към заявлението трябва да бъде приложено копие от валиден документ, чиято подмяна желае.

Когато заявлението е подадено по електронен път, документът ще се получава лично, след установяване на самоличността на получателя и връщане на стария документ.

Споделяне

Още от България