Валидността на задграничните паспорти става 10 години

Валидността на задграничните паспорти става 10 години

Срокът на валидност на задграничните паспорти да бъде увеличен двойно и от 5 да стане 10 години. Това предлага заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Закона за българските лични документи, съобщиха от Министерството на външните работи във вторник.

Предвидено е изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване.

Освен това министър Захариева предлага сънародниците ни в чужбина да получават паспортите си само с едно посещение в консулската служба. Според външно министерство, тези нововъведения ще облекчат гражданите, както и всички, получаващи чужди визи с 10-годишна валидност.

Измененията ще дадат възможност, заявление за лични документи да се подава онлайн. Самоличността ще се удостоверява със сканирано копие на стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ.

Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер, предвиждат още измененията.

Сроковете за издаване на документ също ще се променят. Те ще бъдат двойно намалени - обикновената услуга, която до момента отнема 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.

Заедно с тези промени, вече са започнали и други, целящи облекчаване на гражданите, като намаления с една четвърт на таксата за издаване на временен паспорт - от 67 на 50 евро.

 

Двойно е намалена и таксата за издаване на свидетелство за съдимост - от 20 на 10 евро.

 

Освен това в посолствата ще се плаща вече с банкови карти - от вчера вече работят ПОС-терминали в Атина, Рим, Хага и Милано.

“Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза министър Захариева пред БНТ.

 

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?