Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вълка и горските оспорват бутането на незаконната хижа в ловно стопанство "Искър" (обновена)

Горските възразяват - ремонтирана е стара работилница, която бе почти изцяло срутена

9 коментара
Вълка и горските оспорват бутането на незаконната хижа в ловно стопанство "Искър" (обновена)

Фирмата "Био майнинг" на предприемача Румен Гайтански - Вълка и държавното Югозападно държавно горско предприятие поотделно са изпратили възражение срещу бутането на незаконната двуетажна постройка на брега на язовир "Искър" в едноименното ловно стопанство. Постройката е изградена неправомерно от фирмата на Гайтански, с която горското предприятие има 15-годишен договор, подписан през 2016 г., за съвместни дивечовъдни дейности. Възраженията са получени в район "Панчарево" на 20 октомври, последната дата в 7-дневния срок, в който заинтересованите страни можеха да направят това, уточниха за Mediapool от тамошната администрация.

От Югозападното държавно горско предприятие детайлно разказаха пред Mediapool, че оспорват с мотиви, че няма нов строеж, а "Био майнинг" е ремонтирала стара работилница, която почти се е била срутила и е застрашавала живота на хората. Обясненията стават още по-любопитни, защото горското стопанство кандидатствало по процедура за сертификация по международния стандарт за отговорно управление на горите и това било "още една причина съществуващият сграден фонд на територията му, който е физически и морално остарял, да бъде модернизиран и поддържан в добро състояние". Идеен проект за ремонта бил пуснат в средата на март във външна кутия на район Панчарево, защото заради пандемията достъпа на лица бил преустановен.

Съпротивата срещу бутането на незаконната постройка реално идва след като Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) и Върховната административна прокуратура (ВАП) установиха, че строежът е незаконен. Възразява собственикът на земята, допуснал незаконния строеж в лицето на горското предприятие, което е под шапката на земеделския министър Десислава Танева, и самата компания "Био майнинг"

Горските: Био майнинг ни възстанови стара работилница

В детайли от ЮЗДП посочват, че ремонтна работилница е построена през 70-те - 80-те години на миналия век. Сградата била публична държавна собственост, съгласно акт № 04396/08.02.2005 г., съставен от Областния управител на област София.

Описана е като "производствена едноетажна сграда със сутерен (техническа работилница) със застроена площ от 1341 кв.м., конструкция масивна" и е собственост на предприятието. Уточнява се, че е служела като ремонтна работилница за горската техника на стопанството, но поради отпаднала необходимост последните 25 години не е ползвана по предназначение, което било и основната причина за пълното компроментиране на дървената покривна конструкция и почти пълното срутване на сградата. Горските твърдят още, че в това състояние е съществувала реална опасност за живота и здравето на служителите и гостите на стопанството.  Оттам добавят още, че критичното ѝ състояние е наложило в края на 2019 г., въпреки тежките атмосферни условия, да се предприемат действия за извършване на аварийни ремонтни работи.

"Предвид необходимостта от аварийни ремонтни работи на ремонтната работилница "ДЛС Искър" предприема действия за нанасянето ѝ в кадастралната карта и кадастралните регистри. Като страна по Договор за съвместна дейност № 154/23.06.2016 г. "Био Майнинг" АД започва извършването на аварийни ремонтни работи на гореописаната съществуваща сграда – ремонтна работилница, която именно е обект на извършената на 28 септември.2020 г. проверка и която в съставения констативен акт е посочена като строеж ІV категория, съгласно чл. 137, ал. 1, т. 4, буква "б" от ЗУТ, изпълнен на етап "груб строеж", който е извършен през март- юли 2020г.

"С писмо вх. № ПО-01-4/13.01.2020 г. "БИО МАЙНИНГ" АД е представило на директора на "ДЛС Искър" идейния проект за Ремонт и модернизация на съществуващата ремонтна работилница, находяща се в ПИ 22474.7450.100, с. Долни Пасарел, общ. Столична, район Панчарево, който да бъде внесен съвместно в СО- район Панчарево.

На 15 март 2020 г. в кутията за прием на документи на район Панчарево било  пуснато писмо изх. № 12-00-31(2)/19.02.2020 г. от директора на ТП "ДЛС Искър" с приложена папка с идейния проект и конструктивните становища за извършване на ремонта на съществуващата в стопанството сграда – ремонтна работилница, допълниха от ЮЗДП. Писмото е оставено в специалната кутия в сградата на район Панчарево-СО, в изпълнение на заповедта на кмета за преустановяване достъпа на външни лица в сградата на районната администрация във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. в страната извънредно положение, твърдят още горските.  

"Всички тези обстоятелства са описани във възражението, с което "ДЛС Искър" оспорва констатациите в съставения на 28 септември 2020 г. Констативен акт № 1-ДИ05-770, в който стопанството неправилно е посочено като "възложител на строеж", съответно "БИО МАЙНИНГ" АД като "строител". Същият констативен акт не би могъл да послужи като основание за започване на административно производство за издаване на заповед за премахване по реда на чл. 225а, във връзка с чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ на съществуващата сграда – публична държавна собственост", се посочва във възражението.

Оттам добавят, че е от съществено значение е обстоятелството, че ремонтът на сградата е извършен изцяло за сметка на "БИО МАЙНИНГ" АД съгласно договор за съвместна дейност, а според чл. VІ, т. 6.3 от същия "при прекратяване на договора направените трайни подобрения остават в дял и собственост на Възложителя" - "ЮЗДП" ДП.

Оттам заключават, че ремонтът на сградата не е незаконен, съгласно разпоредбите на ЗУТ, поради което с премахването ѝ вместо да се защити държавния интерес и имущество, ще бъдат нанесени значителни имуществени вреди на "ЮЗДП" ДП - ТП "ДЛС "Искър",  се посочва в заключение във възражението.

Google казва друго

Още на 14 октомври от получена информация по Закона по достъп до обществена информация от Владислав Панев, общински съветник от "Демократична България  и съпредседател на "Зелено движение" стана ясно, че горските твърдят, че на мястото на строежа е имало стара работилница.

"Може би най-скандалното. Строежът бил на мястото на съществуваща ремонтна работилница със застроена площ от 1341 м2. Снимки от Гугъл показват, че преди започване на строежа, мястото е било гола поляна. Така че вероятно са фалшифицирани документи, за да се оправдае вдигането на новата сграда", написа тогава във фейсбук Панев.

Mediapool изпрати и запитване до Столична община как ще продължи процедурата по отстраняването на незаконните постройки, като за пореден път бе поставен въпрос дали кметът Йорданка Фандъкова е издала заповед за стартиране на процедура за премахване на постройките. Процедурата се движи по чл. 225 а от ЗУТ, който казва, че "кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2, или на части от тях". Законът не обвързва издаването на заповед директно с изчитането на 7-дневния срок, в който могат да постъпят възражения.

Миналата седмица от думите на Фандъкова се разбра, че подобно на горещ картоф тя е прехвърлила казуса на главния архитект Здравко Здравков.

"Главният архитект следи сроковете, като изтекат ще направим това, което изисква законът", отговори Фандъкова на въпрос издала ли заповед за премахването на незаконния строеж, така както в момента изисква от нея Законът за устройство на територията. Самата тя не можа да си спомни кога изтичат сроковете.

Цялата история започна да се разплита след като общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев съобщи във фейсбук, че "строежът на Румен Гайтански - Вълка на територията на Държавно ловно стопанство "Искър" е незаконен, а издаденият констативен акт от район "Панчарево" е достатъчно основание за премахване на обекта". По-рано, на 17 август, отново по този сигнал, Върховна административна прокуратура потвърди, че сградата се издига без документи.

Единственият изгърмял в резултат на скандала е директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов, след като Югозападното държавно горско предприятие го уволни заради "допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП".

Строителят - компанията "Био Майнинг", има 15-годишен договор с ловното стопанство, парафиран през 2016 г. за съвместни дивечовъдни дейности и нейно задължение е да модернизира и поддържа ловната база, а също и фуражна база. 

От одитен доклад по казуса на агроминистерството, изпратен до прокуратурата, е установено, че "Био Майнинг" не е изпълнила поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. От 2016 година досега сумата е стигнала 600 000 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Територия на Мики Маус
  #9

  Гледах последните 2 видеа на Валя Ахчиева. За някакъв си "лорд" и някаква ди "лейди". Подобни врътки. Срамувам се, че живея в демокрация и либерално-безправова държава, вече 31 години!

 2. mediaman
  #8

  Вълка и Горските .... какво прекрасно начало на приказката за нашия живот. Интересно какво е мястото в този сюжет на Конникът без глава, но с Жипка, Баба Цецо, Кума Лиса с Каскета, Трите прасенца,Делян Голямото гърло, Каракачанушка Глу.пака, Гарлсон, който живее на широкото, защото го е страх от Високото,Спящата Севда с Осемте джуджета,ПКП Цветунцел, Пчеличката Мая и Карабас Барабас от 7/8. Не Живот, а Приказка. Да си имам късмета, да си имам....

 3. Ясен от Герман Тракторист
  #7
  Отговор на коментар #6

  Ефрейторе, като човек с по-висш чин от ме,н приемам забележките и повече няма да правя така! Обещавам!

 4. ефрейтора
  #6
  Отговор на коментар #5

  Уважаеми , извинявам се , че се намесвам в репликите , но Мики си е едно симпатично комуне , което е талисманчето на Форума . Моля , да го уважаваме !

 5. Ясен от Герман Тракторист
  #5
  Отговор на коментар #1

  Това, което си написал е теорията на ЧебуРашка, не на Мики Маус...!?!

 6. ефрейтора
  #4

  В България нито една незаконна , даже барака , няма да бъде съборена , ако не се намеси Бойкикев . Гайтански , този нарисуван червен комунистически милионер е легитимна цел и на Бойкикев , и на Бабикяновци , и на младежите от "Демократична България " . Засега не ги виждам , но сигурно съгласуват плана . Защото те са демократи и се борят за принципи...

 7. Мони Монев Тиранофоб
  #3

  ВЪЛКЪТ Е С ЧЕРВЕНА шапка! Той е нахранил горските...

 8. Коментарът е изтрит в 18:36 на 28 март 2022 от автора.
  #2
 9. Територия на Мики Маус
  #1

  ИПИ и Красен Станевци 30 години ни пеят робската приспивна песен, че -частната собственост щяла да спаси България и да я направи модерна държава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.