Вълка и кардиохирург взеха летището в Горна Оряховица

Държавата осигури авиационен опит на новия концесионер срещу обещани 32 млн. лв. инвестиции

Вълка и кардиохирург взеха летището в Горна Оряховица

Румен Гайтански-Вълка и кардиохирургът Генчо Начев взимат на концесия летището в Горна Оряховица за 35 години. Това реши в сряда правителството и даде картбланш на транспортния министър Ивайло Московски до два месеца да подпише договора с консорциума "Гражданско летище Горна Оряховица", съобщи правителствената информационна служба.

Мажоритарен собственик на консорциума с 95% от капитала е фирма "Кристална вода". В нея мажоритарен собственик е дружеството "Кей Ар Консулт", което индиректно е свързано с Гайтански, а останалите акции се държат от кардиохирурга Начев.

Управител на "Кристална вода" пък е Спиридон Александров, който ръководеше оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) от квотата на ДПС по времето на кабинета "Орешарски".

За да може "Кристална вода" да отговори на критериите, дружеството влиза в съдружие с "Гражданско летище Горна Оряховица". Така на практика държавата осигурява необходимия авиационен опит на кандидата. Това е "български патент" при търсенето на частни инвеститори.

Настоящото благоразположение на Бойко Борисов към Гайтански идва след гневните закани на Борисов от времето на последния му кметски мандат да освободи София от Вълка, който тогава държеше бизнеса с чистотата.

В края на миналата година Гайтански спечели пътното поддържане в София и Кърджали, а с приетото решение на МС скоро вече ще стопанисва и летището в Горна Оряховица.

Директорът на държавната университетска кардиологична болница "Св. Екатерина" Генчо Начев е автор на проекта на Гайтански за здравен фонд преди години. През 2006 г. те създадоха здравно-осигурителната компания, която се казваше "Всеотдайност" и просъществува 5 години. В него освен "Волф" на Гайтански , акционер беше и дъщерното дружество на "Главболгарстрой" - "ГБС - София", с идеята то да участва в бъдещите инвестиционни проекти на фонда.

Състезание с един участник

Процедурата за отдаване на концесия на летището в Горна Оряховица е втори опит на държавата за намиране на стопанин на аерогарата.

Първият беше през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но тогава никой не подаде оферта и тя беше прекратена.

През април 2013 г. българинът Даниел Димов, живеещ във Франция, официално беше заявил интерес за концесия на летището в Горна Оряховица в писмо до Министерството на транспорта.

През юни на 2015 г. пък транспортният министър Ивайло Московски обяви за наличието на интерес от страна на американски инвеститори.

С мотив да привлече повече кандидати кабинетът дори облекчи условията. Финансовите изисквания към кандидатите бяха намалени наполовина спрямо първата процедура. Облекчени бяха и критериите за авиационна дейност.

Въпреки това, в крайна сметка консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица" се оказа единственият участник и очаквано спечели концесията.

"Кристална вода" нашумя по времето на управлението на тройната коалиция, като тогава спечели в съдружие с други фирми няколко проекта по ОПОС, сред които водните на Приморско и Китен.

Мажоритарен акционер в компанията "Кей Ар консулт" (95.5%), която е еднолична собственост на Николай Радославов. До есента на 2015 г. "Кей Ар консулт" се казва "Зърнести минерални материали", като адресът ѝ е на столичния булевард "Цариградско шосе" 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване на Гайтански като "ВОЛФ имобилиен", "ВОЛФ лизинг", ВОЛФ АД. Радославов е в ръководството и на "Авангардстрой", където капиталът се държи от ВОЛФ и "Волф имобилиен".

Останалите под 5% са на проф. Генчо Начев, шеф на болницата "Света Екатерина". Той е бил мажоритарен собственик на "Кристална вода" до началото на октомври 2015 г. Тогава на проведено общото събрание на дружеството се взима решение за вдигане на капитала на компанията до 1 млн. лв., за да отговори на изискванията за концесията. Целият нов капитал от 950 000 лв. се внася от дружеството, свързано с Гайтански, като парите са депозирани в "Интернешънъл Асет Банк", известна в публичното пространство като банката на бившата групировка СИК.

Тай като "Кристална вода" няма 5-годишен опит в оперирането на летище, не притежава техническо оборудване и специалисти в тази област, държавата дава съгласието си 5% дял в консорциума, спечелил концесията, да има самото държавно дружество "Летище Горна Оряховица".

Концесионна такса от 70 000 лева

Така консорциумът "Гражданско летище Горна Оряховица" получава концесия за 35 години.

Той няма да плаща нищо на държавата през първите четири години, като обещава в този период да инвестира 22.4 млн. лв., става ясно от съобщението на правителството.

След изтичане на гратисния период на концесионера ще плаща на държавата най-малко 70 000 лв. без ДДС, става ясно от съобщението на кабинета.

В договора са дадени две опиции за концесионното плащане. Едната е "10 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата". Другата е "70 000 лева без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор", се казва в съобщението. В него е посочено, че се плаща по-високата от двете.

За целия срок на концесията пък Гайтански обещава да инвестира в летището 32.1 млн. лв.

Летище "Горна Оряховица"

Не е ясно какъв бизнес ще развива Гайтански на летището, чийто оборот през последните години е около 750 хил. лв., а печалбата минимална – 1000 лв. До момента той не е обявил публично плановете си и най-вероятно няма да го направи.

Летището се използва основно за тренировъчни полети, а също и за карго и селскостопански. Голям клиент на летището в Горна Оряховица през годините е компанията на Ганчо Даскалов "Фортуна еър", която се занимава с авиохимически услуги. Фирмата има база там и плаща такси на летищния оператор за полетите си.

Плановете на кандидат концесионера Димов например бяха компанията му да предлага чартърни полети до летище Горна Оряховица по предварителна заявка, като маршрутът и разписанието се определят от клиента. Той планираше още на летището да бъде направен технически център и за частни самолети.

Според шефа на летището Петър Петров то може да стане привлекателно за нискотарифни авиокомпании, карго и бизнес авиация.

Летището в Горна Оряховица има писта с три стоянки за самолети, оборудване и сграден фонд. Основано е през 1925 г., като се е използва основно от военната авиация, а също така и като транзитно и резервно за обезпечаване на пътнически и товарни полети между София и Варна, е посочено на сайта му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?