"Вълкът от София" арестуван на границата със Сърбия

Гал Барак развивал легален бизнес в България години наред

"Вълкът от София" арестуван на границата със Сърбия

Израелският гражданин Гал Барак, станал известен като "Вълкът от София", сочен за организатор на схема за финансови измами, ощетила хиляди хора с около 100 млн. евро., е бил арестуван още в края на януари на ГКПП "Калотина" при опит да излезе от България. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. За задържането му е съобщено на 11 февруари, но в кратката информация не се съобщава името му, а само, че е издирван от австрийските власти за измама в особено големи размери и пране на пари.

Арест, а после – у дома

Първоначално Барак е оставен за постоянно в ареста с решение на Софийския окръжен съд. Впоследствие обаче това решение е обжалвано пред апелативния съд, който го отменя. Аргументите са, че Барак има тежко заболяване и освен това няма опасност да се укрие. Пред съда израелецът е представил документи, че има бизнес с имоти у нас, както и фирми със сходна дейност в Сърбия. Така е обяснил пътуването си към границата, при което е задържан. Загадка остава защо е арестуван на "Калотина", а не на някой от софийските си адреси, които са надлежно посочени в публичните регистри. В момента Барак е под домашен арест и очаква решение на съда дали да бъде екстрадиран в Австрия.

Всичко е законно

Барак е пътувал и развивал бизнеса си у нас напълно свободно, става ясно от публичната информация за него. След ареста му той е представил пред съда документи, че няколко пъти е пътувал през софийското летище без никакви пречки, както и доказателства за множество пътувания до Сърбия.

Барак има разрешение за продължително пребиваване у нас, издадено през юли 2017 г. Тогава е посочил, че живее в Студентски град. Малко след това започва да регистрира фирми у нас и да придобива участие в други.

През ноември същата година той вече е съдружник във фирма, занимаваща се с търговия с финансови инструменти. Офисът на дружеството е на бул. "Цариградско шосе".

В средата на следващата година Барак се появява и в друга фирма с офис в бившия Полиграфически комбинат на същия булевард. Името на тази фирма почти съвпада с това на друго дружество с адрес на бул. "Витоша". Връзката между двете, освен близките им имена, са и съдружниците – все израелци.

За това трето дружество е писано много – предимно от бивши служители. Те твърдят, че са се занимавали с продажба и инвестиции във финансови инструменти, сред които и бинарни опции. Именно за подобни измами е и разследването на австрийската полиция, заради което е арестуван Барак. Бившите служители твърдят, че е трябвало да убеждават по телефона хора от чужбина да инвестират. Според част от тях фирмата е вършела измами.

Барак не е вършил престъпления в България, заяви в четвъртък пред бТВ шефът на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев. Той е арестуван по искане на австрийските власти, а българските разследващи помагат.

"Това бе съвместна операция между австрийските, германските и българските служби. Става въпрос за 100 милиона евро. Тези схеми са много популярни в целия свят. Това накара Европейският орган за контрол на хазарта да забрани залагането на бинарни опции", заяви Колев.

Недвижими имоти

При мярката му за неотклонение пред съда Барак е заявил, че има бизнес с недвижими имоти. Фирма с такъв предмет на дейност наистина е регистрирана от него в края на ноември 2017 г. Адресът отново е в бившия Полиграфически комбинат. Справка в Имотния регистър сочи само една сделка с имот – преди година фирмата купува парцел в Драгалевци.

Схемата

Според австрийските власти групата, в която е участвал Барак е успяла да измами хиляди с около 100 милиона евро. Това се е случвало чрез онлайн платформи за търговия с бинарни опции, валути, криптовалути и подобни финансови продукти, както и с обаждания от колцентрове в България.

Схемата бе описана от онлайн изданието за финансово разузнаване Fintelegram.news. Разследващият сайт "Биволъ" твърди, че международните финансови измамници са прали милионите крадени евро през българска банка.

До момента българските власти отказват подробности по историята с Гал. Оправданието е, че той е арестуван по искане на чужда държава.

Споделяне

Още от България